Ce sărbătoare marchează astăzi creștinii ortodocși, pe 2 septembrie 2024?

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 168

Sursa foto:

0:00

Viața și Martiriul Sfântului Mucenic Mamant

Sfântul Mucenic Mamant s-a născut în Paflagonia, în Asia Mică, din părinți creștini, Theodot și Rufina. Aceștia au fost întemnițați pentru că nu au renunțat la credința lor în Hristos. Astfel, Mamant a venit pe lume în închisoare. Din păcate, tatăl său a decedat înainte de nașterea sa, iar mama sa a murit la scurt timp după naștere.

Un înger al Domnului s-a arătat unei femei creștine, Amina, și i-a poruncit să meargă la temniță pentru a-l lua pe Mamant. La vârsta de cinci ani, Mamant nu a pronunțat niciun cuvânt, iar primul său cuvânt a fost „Mama”. Din acest motiv, Amina i-a dat numele Mamant, văzând că adesea copilul striga după mama sa.

Persecuția și Martiriul

În timpul domniei împăratului Aurelian, a avut loc o prigoană severă împotriva creștinilor, inclusiv asupra copiilor. La vârsta de cincisprezece ani, Mamant a fost adus în fața împăratului, care i-a cerut să renunțe la credința sa. Refuzul său a dus la o serie de chinuri, inclusiv biciuire, ardere cu făclii și, în cele din urmă, aruncarea sa în mare. Cu toate acestea, un înger al Domnului l-a salvat din ape, ducându-l pe un munte din apropierea Cezareei, unde fiarele sălbatice s-au îmblânzit grație rugăciunilor sale.

După ce a fost descoperit de persecutori, Mamant a fost adus din nou în fața judecății și, în cele din urmă, a fost ucis pentru credința sa.

Troparul Sfântului Mucenic Mamant

Mucenicul Tău, Doamne, Mamant, întru nevoința sa, cununa nestricaciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; a zdrobit și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Pomenirea altor sfinți

Astăzi, facem pomenirea următorilor sfinți:

  • Sfintilor și Dreptilor Eleazar și Fineas, preoți ai Vechiului Legământ;
  • Sfintilor 3.628 de Mucenici din Nicomidia;
  • Sfântului Ierarh Ioan Postitorul, patriarhul Constantinopolului (582-595);
  • Sfântului Diomid;
  • Sfintilor Mucenici Aitala și Amun.
Distribuie acest articol