Ministrul Mediului: „ANM m-a informat că pericolul pe litoral a fost depășit și vremea se îmbunătățește”

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 175

Sursa foto:

0:00

Ministrul Mediului discută despre furtunile de pe litoralul românesc

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a oferit detalii recente la Digi24 despre efectele furtunilor și daunele cauzate pe litoralul românesc. Acesta a afirmat că vremea se îmbunătățește și că, pe termen scurt, nu se preconizează precipitații de intensitate similară cu cele recente în zona Dobrogea.

Ministrul a menționat că a avut o discuție cu directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, care a confirmat că pericolul a trecut și că vremea se va îmbunătăți. De asemenea, a subliniat că vara anului 2024 va fi declarată cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor efectuate de ANM, având în vedere că fiecare lună a verii a depășit recordurile ultimelor 100 de ani de observații.

Referitor la precipitațiile din luna august, Fechet a spus că zona Dobrogea a înregistrat 85 de litri pe metru pătrat, comparativ cu 92 de litri pe metru pătrat în anul 2004, când s-au înregistrat precipitații mai mari. El a subliniat importanța de a conștientiza efectele schimbărilor climatice, care nu se manifestă doar prin creșterea temperaturilor, ci și prin apariția fenomenelor meteorologice extreme. Aceste fenomene devin tot mai frecvente și intense, punând presiune atât pe autoritățile locale, cât și pe cetățeni.

Ministrul a evidențiat cazul specific al unei precipitații de 230 de litri pe metru pătrat în doar 48 de ore, ceea ce subliniază dificultățile de gestionare a situației generate de astfel de condiții meteorologice extreme.

Distribuie acest articol