Drepturile de protecție socială rămân valabile pentru pensionarii care primesc creșteri ale valorii pensiilor.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 147

Sursa foto:

0:00

Drepturile de protecție socială pentru pensionari

Drepturile de protecție socială vor continua să fie acordate pensionarilor care beneficiază de majorări ale pensiilor. Astfel, limita veniturilor lunare realizate de pensionari, precum și de persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu care sunt și pensionari, va fi majorată de la 2.000 lei la 2.210 lei.

Beneficiile pentru pensionari începând cu 1 septembrie 2024

Pensionarii care, datorită noii legi a pensiilor, vor avea pensii mai mari începând cu data de 1 septembrie 2024, vor continua să beneficieze de drepturile de protecție socială oferite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență, în data de 2 septembrie 2024, care stipulează că majorările rezultate din recalcularea pensiilor nu vor fi luate în considerare în stabilirea drepturilor la ajutoarele pentru încălzirea locuinței și suplimentul pentru energie.

Sprijin pentru pensionari în situații vulnerabile

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a subliniat importanța acestei măsuri, menționând că aceasta vizează sprijinirea pensionarilor care, prin recalcularea pensiei, ar fi putut ieși de sub incidența Legii nr. 226/2021, referitoare la măsurile de protecție socială pentru consumatorii vulnerabili de energie. Aceste persoane se află într-o situație de vulnerabilitate, iar sprijinul material este crucial pentru asigurarea unui trai decent.

Modificări suplimentare în sprijinul pensionarilor

Actul normativ aprobat de Guvern include și modificarea plafonului pentru beneficiarii Programului de compensare cu 90% a prețului de referință pentru medicamente, crescându-l de la 1.830 lei la 2.020 lei. De asemenea, se va modifica limita veniturilor lunare pentru acordarea tichetele sociale pe suport electronic destinate produselor alimentare și meselor calde. Astfel, limita veniturilor lunare pentru pensionari și persoanele cu handicap care sunt și pensionari va crește, de asemenea, de la 2.000 lei la 2.210 lei. Aceste majorări reflectă rata medie anuală a inflației din 2023, comunicată de Institutul Național de Statistică, care este de 10,4%.

Distribuie acest articol