Limita pensiei pentru obținerea medicamentelor compensate în proporție de 90% se majorează la 2.020 de lei.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 146

Sursa foto:

0:00

Majorarea plafonului de pensie pentru medicamente compensate

Guvernul a aprobat, în data de 2 septembrie, o Ordonanță de urgență care aduce modificări importante în domeniul protecției sociale. Plafonul de pensie pentru care se acordă medicamente compensate cu 90% din prețul de referință va crește de la 1.830 la 2.020 de lei, începând cu luna septembrie.

Acest pas este realizat ca parte a reformei sistemului de pensii, conform prevederilor Legii nr. 360/2023, care va permite unui număr semnificativ de pensionari să beneficieze de creșteri ale cuantumului pensiei. În unele cazuri, aceste creșteri depășesc vechiul plafon stabilit pentru compensarea medicamentelor. Astfel, aproximativ 2,3 milioane de pensionari cu pensii sub 2.020 de lei vor putea beneficia de acest program de compensare.

Este important de menționat că, în procesul de stabilire a dreptului la compensarea de 90% a medicamentelor, nu se vor lua în considerare alte venituri obținute de beneficiari, în afară de pensii și indemnizațiile sociale pentru pensionari.

În scopul aplicării rapide a acestor măsuri, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a instruit toate Casele de Asigurări de Sănătate Județene, inclusiv pe cele din București și cele specializate în domeniul Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești, să informeze furnizorii de servicii medicale despre noul plafon de pensie. Aceste informații vor fi publicate pe site-urile proprii și transmise prin email fiecărui furnizor.

Valeria Herdea, președintele CNAS, a subliniat că instituția a reacționat prompt la îngrijorările pensionarilor afectate de costurile suplimentare ale medicamentelor, care depășeau plafonul de compensare. „Vom continua să depunem toate eforturile pentru ca medicamentele și serviciile medicale esențiale pentru sănătatea asiguraților să fie cât mai accesibile”, a declarat aceasta.

Distribuie acest articol