România va oferi Ucrainei un sistem de rachete sol-aer PATRIOT.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 127

Sursa foto:

0:00

Adoptarea proiectului de donație a sistemului de rachete Patriot

Camera Deputaților a votat marți, 3 septembrie 2024, proiectul Guvernului care prevede donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către terți. Au fost înregistrate 245 de voturi „pentru”, 29 „contra” și o abținere. Proiectul de lege are ca scop aprobarea donației unui sistem Patriot, conform configurației stabilite cu partenerul american.

Conform actului normativ, Guvernul României este împuternicit să întreprindă demersurile necesare pentru reconstituirea capabilității de apărare aeriană la sol, în cadrul programului esențial de înzestrare „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”. Acesta include atribuirea către Guvernul Statelor Unite a contractelor tip Letter of Offer and Acceptance (LOA) specifice Programului Foreign Military Sales (FMS) pentru achiziția unui sistem de rachete Patriot în configurația 3+, precum și a echipamentelor și serviciilor aferente.

Ministerul Apărării Naționale va fi responsabil pentru asigurarea fondurilor necesare plății taxelor și comisioanelor legate de reconstituirea capabilităților de apărare aeriană.

Reacții din partea deputaților

Deputatul AUR Mircia Chelaru a caracterizat această lege ca fiind „unul dintre cele mai fierbinți momente ale unei decizii politice majore”. El a subliniat că susține efortul Ucrainei în contextul conflictului actual, dar a adăugat că este necesară o schimbare a politicii militare a României, care să nu mai fie marcată de o obediență gratuită. Chelaru a exprimat nemulțumirea față de decizia de a face o donație dintr-un buget deja afectat, afirmând că parlamentarii AUR se opun proiectului.

Deputatul Anamaria Gavrilă a declarat că Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) nu avea dreptul să doneze un sistem Patriot. Ea a ridicat întrebarea de ce Parlamentul este solicitat acum să aprobe achiziția unui nou sistem, argumentând că valoarea acestuia depășește un miliard de euro, având în vedere riscurile la care România se expune în contextul conflictului din apropiere.

În aceeași notă, deputatul USR Nicu Fălcoi a subliniat că Guvernul emite o ordonanță de urgență pentru donația sistemului Patriot, iar votul Parlamentului nu este necesar. El a subliniat importanța achiziționării unui nou sistem Patriot pentru a înlocui ceea ce se donează Ucrainei, făcând referire la donațiile anterioare făcute de statele din vecinătate pentru a sprijini eforturile de a menține conflictul departe de granițele lor.

România și necesitatea sistemelor Patriot

Deputatul PSD Mihai Fifor a subliniat că, la semnarea documentelor pentru achiziția sistemelor Patriot în decembrie 2017, existau voci critice care susțineau că România nu are nevoie de aceste sisteme. El a evidențiat importanța pe care apărarea națională o are pentru țară.

Obligațiile României în cadrul NATO

Fifor a afirmat că România are o nevoie esențială de apărare, având în vedere că este membră a unei alianțe politico-militare, Alianța NATO. El a menționat că România are obligații și responsabilități în cadrul acestei alianțe, subliniind că țara trebuie să demonstreze angajamentul său de a fi un furnizor principal de securitate în regiunea Mării Negre.

Sprijin pentru Ucraina

Deputatul a adăugat că România nu face altceva decât să se alăture unui efort colectiv de sprijin pentru Ucraina, evidențiind rolul activ al țării în promovarea securității regionale.

Capacitatea de apărare a României

Fifor a asigurat că România dispune de sistemele necesare pentru a se apăra, subliniind că țara nu se află într-o situație vulnerabilă. El a reiterat că eforturile actuale sunt parte dintr-o acțiune mai largă de sprijin pentru o națiune aflată în nevoie.

Deciziile Camerei Deputaților

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, continuă să dezbată și să adopte proiecte de lege relevante pentru securitatea națională și alte domenii de interes public.

Distribuie acest articol