Circa 200.000 de români își vor păstra pensiile neschimbate după ajustarea de la 1 ianuarie 2025, conform declarațiilor ministrei Muncii.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 186

Sursa foto:

0:00

Declarațiile Ministrului Muncii privind indexarea pensiilor

Ministra Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a afirmat că 4,4% din pensii, echivalentul a aproximativ 200.000 de pensii, vor rămâne neschimbate după indexarea planificată pentru 1 ianuarie 2025. În cadrul unei conferințe de presă, aceasta a subliniat că în spațiul public circulă o „minciună gravă” referitoare la faptul că un milion de pensii vor fi înghețate.

Oprescu a evidențiat că 82,5% dintre pensii au fost majorate în urma recalculării, iar 13,8% dintre acestea vor beneficia de creșteri începând cu luna ianuarie a anului următor. „Pentru cei 3,9 milioane de pensionari, recalcularea reprezintă o reparare a nedreptății anterioare, când primesc pensii mai mici decât alți pensionari care au muncit și au contribuit în mod similar”, a spus ea.

Ministrul a subliniat că odată ce s-a realizat această corectare, dreptatea nu poate fi anulată. „Nimeni nu poate interveni pentru a diminua sumele primite în plus, prin care li s-a făcut dreptate. Toate deciziile referitoare la pensiile majorate vor rămâne în vigoare”, a adăugat ea.

În plus, Oprescu a afirmat că cei care contestă reforma sunt, de fapt, adversarii echității în sistemul public de pensii. Acesta a subliniat importanța principiului contributivității, care stipulează că fiecare pensie trebuie să reflecte munca și contribuțiile efectuate. „Refuz orice tentativă de dezbinare a pensionarilor și continui să apăr drepturile tuturor pensionarilor din România”, a declarat ministrul.

În încheiere, Simona Bucura-Oprescu a reiterat că informația conform căreia un milion de pensii vor fi înghețate este falsă și a făcut apel la cei care difuzează aceste informații să nu dezinformeze pensionarii.

Distribuie acest articol