Ceremonie pentru aniversarea a 25 de ani de la înființarea SEEBRIG în Macedonia

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 125

Sursa foto:

0:00

Ceremonie de marcarea a 25 de ani de la înființarea SEEBRIG

Simona Cojocaru, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, a condus delegația Ministerului Apărării Naționale la ceremonia ce a celebrat 25 de ani de la fondarea Brigăzii din Europa de Sud-Est (SEEBRIG). Evenimentul a avut loc marți, 3 septembrie, la Kumanovo, Macedonia de Nord, conform unui comunicat oficial.

În cadrul ceremoniei, a fost adus un omagiu celor care au servit sub steagul inițiativei. Totodată, Simona Cojocaru a decernat, din partea ministrului apărării naționale, Emblema de onoare a Armatei României tuturor celor care au condus SEEBRIG de la înființare până în prezent.

Evoluția SEEBRIG și contribuția sa regională

Inițial creată ca o platformă de cooperare pentru țările din sud-estul Europei care aspirau la integrarea euro-atlantică, Procesul reuniunilor miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est (SEDM) s-a dezvoltat într-o inițiativă regională importantă. Aceasta abordează provocările reale de securitate și promovează încrederea și cooperarea în regiune. Ca pilon operațional al SEDM, SEEBRIG demonstrează acest angajament prin participarea la operațiuni de sprijin pentru pace, asistență umanitară și ajutor în caz de dezastre, având un rol semnificativ în desfășurarea sa în Afganistan, alături de Brigada Multinațională de la Kabul. În prezent, toate cele șase națiuni care contribuie cu forțe la SEEBRIG sunt membre NATO.

Contribuții la stabilitatea regională

Secretarul de stat a subliniat că SEEBRIG a fost o piatră de temelie în cooperarea regională în ultimele două decenii și jumătate, contribuind semnificativ la stabilitatea și securitatea în Europa de Sud-Est.

Sub președinția României, care se va desfășura în perioada 2023-2025, SEDM își va concentra eforturile asupra rezilienței, angajamentului și stabilității. În ultimul an, s-au realizat progrese notabile, inclusiv includerea Republicii Moldova ca membru cu drepturi depline al SEDM și organizarea unor întâlniri de nivel înalt menite să întărească SEEBRIG și cooperarea regională.

Distribuie acest articol