Beneficii oferite studenților pentru călătoriile cu trenul

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 217

Sursa foto:

0:00

Facilități de călătorie pentru elevi în noul an școlar

În apropierea începerii anului școlar, CFR Călători reamintește elevilor din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat despre avantajele călătoriilor cu trenul. Aceștia pot beneficia, pe parcursul întregului an calendaristic, de facilități speciale, în baza carnetului sau legitimației de elev, care trebuie să aibă viza pentru anul școlar actual sau o adeverință școlară valabilă.

Beneficiile oferite elevilor

Elevii au dreptul la următoarele facilități:

  • Bilete de călătorie gratuite în trafic intern, valabile pentru toate categoriile de trenuri (R, IR, IC), la clasa a 2-a, precum și tarif de rezervare gratuit pentru trenurile care necesită acest lucru;
  • Abonamente de călătorie lunare cu număr nelimitat de călătorii gratuite, la clasa a 2-a, pentru toate categoriile de trenuri.

În cazul în care elevii aleg să călătorească la clasa superioară sau să utilizeze vagoanele de dormit și cușetă, aceștia vor trebui să achite diferențele tarifare și tariful de rezervare.

Perioada de valabilitate a facilităților

Conform legislației actuale, gratuitățile oferite pot fi utilizate până la data de 30 septembrie 2024, inclusiv. Este important de menționat că elevii care au marcat „an terminal” pe carnet nu vor mai putea beneficia de aceste facilități începând cu 9 septembrie 2024.

De la 1 octombrie 2024, elevii vor putea utiliza facilitățile de călătorie doar pe baza documentelor vizate pentru anul școlar 2024/2025.

Modalități de achiziție a biletelor și abonamentelor

Biletele de călătorie gratuite pot fi obținute din următoarele surse:

  • Casele de bilete din stațiile de cale ferată care au personal propriu și agențiile de voiaj CFR Călători;
  • Personalul de tren, în anumite situații, precum:
    • stația de urcare este închisă pentru vânzări;
    • îmbarcarea se realizează în afara programului de lucru al caselor de bilete;
    • stația de îmbarcare nu dispune de personal CFR Călători;
    • când călătorul prezintă un bilet eliberat în tren, valabil pentru un tren sosit în stația de îmbarcare în ultimele 15 minute, cu condiția să se prezinte imediat la personalul de tren.

De asemenea, biletele pot fi achiziționate de la automatele CFR Călători din stații sau online, după validarea calității de elev la casele de bilete, ceea ce se face o singură dată pe an.

Procurați abonamentele de călătorie

Abonamentele de călătorie lunare cu călătorii nelimitate pot fi obținute din:

  • Casele de bilete pe suport tip carton din agențiile de voiaj CFR Călători și stațiile cu personal;
  • Automatele de bilete CFR Călători, după validarea calității de elev;
  • Aplicațiile mobile descărcabile, sub formă de cod QR dinamic, după confirmarea calității de elev.

Validarea calității de elev se poate solicita la orice stație sau agenție CFR Călători dotată cu sistem electronic de emitere, în baza carnetului sau legitimației de elev, care trebuie să fie vizat pentru anul școlar curent, sau a unei adeverințe emise de unitatea de învățământ. Această validare se efectuează o singură dată pe an.

Procedura de Obținere a Biletelor și Abonamentelor pentru Elevi

Elevii pot beneficia de bilete și abonamente de călătorie lunare gratuite, însă pentru a le obține, este necesară prezentarea unor documente specifice la casele de bilete și în tren.

Documente Necesare pentru Emiterea Biletelor/Abonamentelor

Pentru a obține biletele sau abonamentele, elevii trebuie să prezinte următoarele documente:

  • Carnetul sau legitimația de elev, prezentată în original, care trebuie să conțină numele și prenumele elevului, codul numeric personal și să fie vizată de unitatea de învățământ pentru anul școlar în curs.
  • Adeverința care atestă calitatea de elev, emisă de unitatea de învățământ, în original. Aceasta trebuie să respecte modelul stabilit prin H.G. nr. 810/2023.
  • Adeverință colectivă emisă de unitatea de învățământ, prezentată în original, utilizată doar în cazul călătoriilor de grup. Aceasta trebuie să respecte, de asemenea, modelul prevăzut în H.G. nr. 810/2023.

Este important de menționat că alte tipuri sau modele de adeverințe nu vor fi acceptate pentru emiterea biletelor sau abonamentelor de călătorie pentru elevi.

Verificarea Documentelor în Tren

În timpul verificării călătoriei, elevii trebuie să prezinte următoarele documente:

  • Biletul sau abonamentul de călătorie gratuit, în original, valabil pentru trenul respectiv. Pentru biletele emise online, este necesar să fie prezentat codul QR fie în format tipărit, fie pe un dispozitiv mobil. În cazul abonamentelor digitale, codul QR cu elemente dinamice trebuie prezentat pe telefonul mobil asociat abonamentului.
  • Un document de identitate (carte de identitate, pașaport, permis de ședere, permis de conducere) în original sau certificat de naștere în original sau copie, pentru elevii sub 14 ani.
  • Carnetul sau legitimația de elev în original poate fi prezentat ca document de identitate, dar doar dacă acesta conține fotografia și CNP-ul elevului.

Atenționare pentru Elevi

Elevii care nu pot prezenta documentele menționate anterior în tren vor fi considerați fără bilet sau abonament de călătorie, fiind supuși legislației în vigoare, ceea ce poate include plata unor taxe de taxare în tren, care sunt superioare tarifelor de la casele de bilete.

Informații despre Circulația Trenurilor

Pentru detalii referitoare la circulația trenurilor, elevii pot apela:

  • Telefon 0219521 – INFO CFR (trafic intern).
  • Numerele de telefon din stațiile CFR disponibile pe site-ul companiei.
  • Aplicația TRENUL MEU, unde se poate introduce numărul trenului pentru informații în timp real despre opriri și întârzieri.
  • Site-ul oficial CFR, unde sunt disponibile camere web din gări care indică orele de sosire și plecare ale trenurilor.
Distribuie acest articol