„Importanța educației creștine pentru armonia în familie și comunitate”

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 124

Sursa foto:

0:00

Mesajul Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române pentru începutul anului școlar 2024-2025

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a adresat un mesaj de încurajare elevilor, părinților, bunicilor, învățătorilor și profesorilor cu ocazia debutului anului școlar 2024-2025. În acest mesaj, el îi îndeamnă să prețuiască și să promoveze educația creștină în cadrul familiei, bisericii și școlii.

„La începutul anului școlar 2024-2025, îi felicităm și binecuvântăm pe toți cei implicați în procesul educațional, îndemnându-i cu dragoste părintească să valorifice educația creștină. Aceasta are ca scop creșterea duhovnicească a fiecărei persoane, realizată în comuniune de iubire cu Dumnezeu. Întemeierea vieții creștine se regăsește în întruparea Fiului lui Dumnezeu, care a venit pe pământ pentru a oferi oamenilor oportunitatea de a se apropia de sfințenie și desăvârșire. De aceea, Domnul Iisus Hristos ne-a poruncit: ‘Fiți desăvârșiți, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârșit este’ (Matei 5, 48)”, a afirmat patriarhul în mesajul său.

Patriarhul a subliniat importanța modelului de viață al părinților și bunicilor în transmiterea credinței în familie, precum și rolul răbdării, înțelepciunii și dragostei în cadrul bisericii și școlii. „Transmiterea învățăturii de credință se realizează mai ales prin exemplul personal al celor din jur”, a adăugat el.

În continuare, patriarhul a explicat că „principiile educației creștine se bazează pe învățăturile Sfintei Scripturi, iar cunoașterea acestei învățături reprezintă o condiție esențială pentru creșterea duhovnicească a copilului. Educația creștină se desfășoară în cadrul familial, eclesial și școlar”.

Potrivit acestuia, atât disciplina de religie din școli, cât și activitățile de cateheză din parohii contribuie la o înțelegere profundă a realității vieții și la diminuarea efectelor negative ale crizei de identitate și orientare din societate. Aceste activități oferă modele de bunătate și sfințenie, ajutând elevii să înțeleagă mai bine istoria și cultura Europei.

„Astfel, educația creștină, desfășurată în biserică și în școală, este esențială pentru o conviețuire armonioasă în familie și în societate. Ne rugăm Domnului Iisus Hristos, ‘Învățătorul’ și ‘Mântuitorul nostru’, să lumineze sufletele tuturor celor implicați în educație, pentru a aduce roade bogate în familie și comunitate”, a conchis patriarhul Daniel.

Distribuie acest articol