Mircea Fechet, ministrul Mediului, a anunțat că va investiga reclamațiile turiștilor referitoare la gropile din mare.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 114

Sursa foto:

0:00

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, discută despre înnisiparea litoralului

În cadrul unei vizite de lucru în județul Constanța, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a abordat subiectul procesului de înnisipare din stațiunile de pe litoralul sudic, precum și despre gropile apărute în mare ca urmare a acestui proces. Aceste aspecte au generat nemulțumiri în rândul turiștilor și al localnicilor.

Ministrul a recunoscut că a fost informat despre disconfortul creat de lucrările de înnisipare, dar a subliniat că aceste acțiuni erau necesare, în special pe timpul sezonului estival, având în vedere costurile ridicate ale investiției. Printre cei prezenți la declarațiile de presă s-au numărat și Stelian Hagi, directorul ABADL, și Nicușor Buzgaru, managerul proiectului de înnisipare.

Decizia de a lucra în timpul sezonului estival

„Știu că a existat un disconfort în timpul sezonului estival de anul acesta, deoarece ANAR a decis să efectueze lucrări și în timpul verii, lucru care de obicei nu se întâmplă. Această decizie a fost luată ca urmare a unei realități, respectiv a eroziunii costiere care afecta grav plajele înnisipate. Chiar dacă acest lucru a generat un anumit disconfort, am considerat că este necesar pentru a avea cât mai repede o plajă reabilitată. Costurile pentru această investiție se ridică la sute de mii de euro în fiecare zi, iar orice întârziere ar fi însemnat cheltuieli suplimentare”, a declarat Mircea Fechet.

Analiza gropilor apărute în apă

Referitor la gropile apărute în apă din cauza procesului de înnisipare și la incidentele nefericite survenite, ministrul Mediului a precizat că va analiza fiecare caz pentru a identifica cauzele acestora. „Trebuie să stabilim dacă, în momentul respectivelor tragedii, era arborat steagul roșu, care semnalizează un risc major pentru înot. De asemenea, am solicitat colegilor de la Apele Române să-mi prezinte profilul plajei, atât pe uscat, cât și sub nivelul mării. Dacă există gropi, ele nu ar trebui să fie în conformitate cu proiectul tehnic pe baza căruia lucrările sunt recepționate”, a adăugat Fechet.

Verificări în largul mării

Ministrul a menționat că va efectua o excursie cu barca, alături de specialiștii de la Geomar, pentru a efectua determinări și a se asigura că profilul proiectului este respectat. În ciuda problemelor întâmpinate, Mircea Fechet s-a declarat mulțumit de calitatea nisipului din sudul litoralului.

Distribuie acest articol