Ce sărbătoare se marchează în Calendarul ortodox pe 06 septembrie 2024?

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 182

Sursa foto:

0:00

Pomenirea Sfinților în Luna Iunie

În această lună, pe data de 6, se serbează amintirea unei mari minuni săvârșite de Arhistrategul Mihail în Colose, Frigia. Sfântul Apostol Ioan, în timpul misiunii sale de propovăduire a Evangheliei în Frigia, a prorocit o vizită divină a Arhanghelului Mihail în locul numit Heretopa. La scurt timp după această prorocire, din pământ a izbucnit un izvor cu ape tămăduitoare, capabil să vindece orice boală. Un credincios care a beneficiat de această minune, avându-și fiica vindecată, a construit un mic lăcaș de cult în semn de recunoștință pentru Arhanghelul Mihail.

Nouăzeci de ani mai târziu, în această biserică a venit un tânăr pe nume Arhip, originar din Hierapolis, pentru a se dedica ascezei și slujirii la altar. Datorită zelului și devotamentului său, Dumnezeu i-a dăruit darul de a face minuni și de a vindeca. Însa, din cauza invidiei, unii dintre elini au încercat să abată un râu ce curgea aproape de biserică, dorind să-l inunde pe Arhip și lăcașul de cult. Cu toate acestea, Arhistrategul Mihail s-a arătat lui Arhip, încurajându-l și, lovind cu toiagul o piatră, a făcut ca apa să se abată, iar de atunci rămâne vizibil cum apa este absorbită și dispare.

Pătimirile Sfinților Mucenici

În această zi se pomenește și pătimirea Sfinților Mucenici Eudoxie, Zinon, Romil și Macarie. Sfântul Romil a fost decapitat în timpul domniei împăratului Traian, care a exilat unsprezece mii de creștini și a ordonat uciderea lor în mod nemilos. În vremea lui Dioclețian, Eudoxie a fost căutat de slujitorii acestuia, iar atunci când s-a identificat, aceștia l-au sfătuit să fugă. Ignorându-și familia și averea, Eudoxie s-a prezentat înaintea conducătorului din Melitin, aruncându-și brâul de dregătorie în fața acestuia, iar alți 1104 soldați au procedat la fel.

Apoi, Eudoxie a fost prins de patru slujitori care l-au bătut și l-au condamnat la moarte prin sabie. Pe drumul spre execuție, el s-a întors către soția sa, amintindu-i de învățăturile anterioare și cerându-i să nu plângă pentru moartea sa, ci să-i pregătească un mormânt fără semne și să cinstească acea zi cu bucurie. După aceasta, ridicându-și ochii și mâinile spre cer, a fost decapitat, alături de Zinon și ceilalți mucenici. După șapte zile, Sfântul Eudoxie a apărut în visul soției sale, cerându-i să-l informeze pe Sfântul Macarie să se prezinte la divan. Refuzând să aducă jertfă idolilor, Macarie a fost de asemenea decapitat, alăturându-se astfel sfinților martiri.

Pomenirea Sfinților și a Ostașilor

În această zi, se aduce omagiu celor 1104 ostași și Sfintei Calodoti, care au pătimit prin moartea de sabie. De asemenea, sunt pomeniți Sfinții Faust, prezbiterul, Macarie, Andrei, Viv monahul, Chiriac, Dionisie, Andronic, precum și sfintele Andropelaghia și Tecla, Teoctist corabierul, un alt Chiriac, și Dimotul, țăranul, care și ei au suferit moarte martirică prin sabie.

Acești sfinți au fost denunțați ca fiind creștini în timpul împăratului Deciu, în fața domnitorului Valerie din Alexandria. Aducându-i înaintea lui Valerie, acesta s-a cutremurat de fermitatea și neînfricarea lor, însă a decis să îi condamne la moarte prin execuție. După ce și-au dat sfârșitul, iubitorii de Hristos din Alexandria le-au luat trupurile și le-au înmormântat în cetate, întru slava lui Hristos, adevăratul nostru Dumnezeu.

Pomenirea Sfântului Sarapavon

De asemenea, în această zi se pomenește și Sfântul Sarapavon, senatorul, care a suferit de asemenea moarte prin sabie. Cu ajutorul rugăciunilor lor sfinte, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.

Distribuie acest articol