Controale sanitare în sezonul estival
Între 25 iunie 2024 și 30 august 2024, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor din cadrul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, inclusiv cei din Municipiul București, au desfășurat acțiuni de control în perioada vacanței școlare și a sezonului turistic de vară. Aceste verificări au avut ca scop principal protejarea sănătății consumatorilor, având în vedere numărul mare de turiști și creșterea activității economice în industria alimentară din zonele de agrement, tabere școlare, creșe și grădinițe.
În cadrul acțiunilor, au fost inspectate 3.375 de unități, care includ 873 de instituții de învățământ (școli, grădinițe și creșe), 142 de tabere școlare, 884 de pensiuni și hoteluri, 589 de restaurante, 259 de cantine și unități de catering, 177 de fast-food-uri, 28 de laboratoare de cofetărie-patiserie și 423 de unități înregistrate sanitar veterinar pentru siguranța alimentelor, precum magazine alimentare și rulote mobile.
Abaterile constatate și sancțiunile aplicate
În urma controalelor, au fost aplicate 252 de amenzi contravenționale, totalizând suma de 2.426.122 de lei. De asemenea, au fost emise 7 ordonanțe de suspendare temporară a activității și o ordonanță de interzicere a activității. Inspectorii au decis și reținerea oficială a 717 kg de produse alimentare, care au fost ulterior neutralizate.
Neconformitățile identificate au inclus nerespectarea cerințelor de igienă, desfășurarea activității în spații neaprobate, neîndeplinirea condițiilor de depozitare și încălcarea normelor de trasabilitate a produselor. De asemenea, s-au constatat abateri legate de programul de autocontrol, cum ar fi nerespectarea frecvenței de recoltare a probelor și lipsa menținerii probelor alimentare conform normelor in vigoare.
Mesaj pentru consumatori
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) continuă să supravegheze operatorii din industria alimentară pentru a asigura cetățenilor un comerț cu alimente sigure. Aceste măsuri contribuie la protejarea sănătății publice și la desfășurarea unui turism sigur.