Prefectul județului Constanța a participat la Festivalul Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco-Tătar.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 170

Sursa foto:

0:00

Festivalul Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco-Tătar, la a XXVIII-a ediție

La Constanța a avut loc cea de-a XXVIII-a ediție a Festivalului Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco-Tătar, organizat de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR). Evenimentul a reunit, și în acest an, reprezentanți ai diverselor comunități etnice din România, alături de ansambluri din străinătate, subliniind statutul distinct al Dobrogei ca model de conviețuire interetnică.

Deschiderea festivalului

Deschiderea spectacolului de gală a avut loc sâmbătă, 7 septembrie, unde președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, a adresat mulțumiri participanților și spectatorilor pentru prezența lor. El a subliniat angajamentul organizației de a fi un susținător al politicilor multiculturale și a menționat sprijinul semnificativ pe care minoritățile naționale din România îl primesc din partea statului român.

În cadrul ceremoniei, prefectul județului Constanța, Silviu Iulian Coșa, a fost invitat pe scenă, unde a transmis un mesaj emoționant. Acesta a afirmat că muzica și dansul sunt instrumente esențiale pentru a construi punți de comunicare între oameni, depășind limitele impuse de tratatele diplomatice. Coșa a subliniat bogăția culturală a Dobrogei, caracterizată prin diversitatea minorităților și tradițiile lor unice, care se manifestă prin expresii artistice comune.

Performanțele artistice

Festivalul a continuat cu o serie de spectacole susținute de ansambluri talentate, care au încântat publicul numeros prezent la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”. Printre participanți s-au numărat ansamblurile Can Renkler, Qarasu, Qanara, Canlar, Fidanlar, Sonțe, Agnieszka Polacec, trupa de dansuri săsești, Rodop Esitileri din Bulgaria, Mtsvervali și Mermisi din Georgia, Bahar și Mlados din Macedonia de Nord, solistul Molagean Mustafa Mert, Grupul Vocal Yasnytsya și Grupul Vocal Miras din Lituania.

Festivalul a reușit să atragă un număr mare de spectatori, atât la paradă, cât și la gala principală, printre aceștia numărându-se deputatul UDTTMR, Varol Amet, subsecretarul de stat Dincer Geafer și consulul Republicii Turcia la Constanța, Ayca Dolukup.

Distribuie acest articol