Sfinții sărbătoriți pe 10 septembrie

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 132

Sursa foto:

0:00

Pomenirea Sfintelor Muceniţe Minodora, Mitrodora şi Nimfodora

În data de 10 a acestei luni, se celebrează pomenirea Sfintelor Muceniţe Fecioare Minodora, Mitrodora şi Nimfodora. Aceste fericite surori, originare din Bitinia, au trăit în perioada domniei împăratului Galeriu Maximian, între anii 305-311. Ele străluceau atât prin frumuseţea sufletelor, cât şi prin cea a trupurilor lor. Din dragoste pentru Hristos, s-au retras în munţi, aproape de apelor calde cunoscute sub numele de Pitia. Departe de agitaţia lumii, ele au cultivat florile virtuţii şi s-au îndulcit cu vederi dumnezeieşti, devenind adevărate locaşuri ale Duhului Sfânt, la care mulţi căutau vindecare, atât pentru trup, cât şi pentru suflet.

Din păcate, au fost denunţate la Fronton, mai-marele cetăţii, şi au suferit chinuri groaznice pentru mărturisirea credinţei în Hristos, în cele din urmă dându-şi sufletele către Domnul.

Pomenirea Sfântului Mucenic Varipsava

Tot în această zi, se cinsteşte şi Sfântul Mucenic Varipsava, care a trăit în Dalmatia. Acesta a obţinut de la un pustnic cinstitul sânge, care a curs din coasta Mântuitorului nostru, Iisus Hristos, folosindu-l pentru a aduce vindecări. Din păcate, a fost ucis în mod viclean de necredincioşi în timpul nopţii, dar rugăciunea lui a fost păstrată de ucenicul său.

Pomenirea Sfintei Pulheria, împărăteasa

În aceeaşi zi, se pomeneşte şi Sfânta Pulheria, împărăteasa, care a trecut la cele veşnice în pace. Pulheria, fiica împăratului bizantin Arcadius, a fost coregenta şi sprijinul fratelui său, Teodosie cel Mic. A beneficiat de o educaţie aleasă, remarcându-se prin înţelepciune şi credinţă, studiază învăţăturile ortodoxe. Datorită eforturilor sale, au fost construite biserici, inclusiv cea a Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu la Vlaherne, precum şi alte mănăstiri. De asemenea, a avut un rol important în convocarea Sinodului al III-lea Ecumenic, care a condamnat erezia lui Nestorie.

În urma intrigilor împărătesei Evdochia, Pulheria a fost îndepărtată de la putere, dedicându-se rugăciunii. Totuşi, când imperiul a fost afectat de dezordine, la cererea fratelui său, Pulheria a revenit la conducere, reuşind să restabilească ordinea în faţa ereticilor.

Recuperarea puterii și moartea

După moartea lui Teodosie cel Mic, Marcian a fost ales împărat. Deşi Pulheria dorea să se retragă, atât împăratul, cât şi ceilalţi demnitari au insistat să accepte tronul. Astfel, ea a devenit logodnica lui Marcian, acceptând să fie soţia acestuia, cu condiţia de a-şi păstra fecioria. Astfel, au trăit ca frate şi soră, în curăţie, până la sfârşitul vieţii.

Prin eforturile sale, a fost convocat Sinodul al IV-lea Ecumenic de la Calcedon în anul 451, unde au fost condamnate învăţăturile eretice ale lui Dioscor şi Eutihie. Pe parcursul vieţii, Sfânta Pulheria a apărat învăţătura ortodoxă împotriva diferitelor erezii, adormind întru Domnul la vârsta de 54 de ani, în anul 453, după ce a împărţit o mare parte din bunurile sale săracilor.

Pomenirea Sfinţilor Apostoli Apelie, Luca şi Climent

În aceeaşi zi, se face pomenirea Sfinţilor Apostoli Apelie, Luca şi Climent. Este important de menţionat că există mai multe figuri cu numele Apelie, fiecare având o istorie proprie în cadrul creştinismului timpuriu.

Pomenirea Sfinților Apostoli și Episcopi

Unul dintre episcopii remarcabili ai Iracliei Traciei a fost menționat de Apostolul Pavel în Epistola către Romani (16, 10), subliniind contribuția sa ca luminător al Smirnei. Acesta a slujit cu devotament lui Dumnezeu și a călătorit spre El. De asemenea, Luca, care nu este cunoscut ca evanghelist, este acela despre care Fericitul Pavel face referire în Epistola către Timotei, menționându-l ca arhiepiscop al Laodiceei din Siria. Acesta a condus biserica cu înțelepciune și a trecut la cele veșnice. Unii cercetători sugerează că el ar putea fi același cu Luciu, menționat de Pavel în aceeași epistolă (16, 21).

Un alt nume important este cel al lui Clement, menționat de Apostolul Pavel în Epistola către Filipeni (4, 3) ca fiind „împreună-lucrător cu el”. Sfântul Clement a fost numit episcop al Sardiei (sau Sardica, în Asia Mică) și a purtat cu mândrie rănile lui Hristos, reîntorcându-se la Domnul. Toți aceștia sunt consemnați în Cartea Vieții și sunt sărbătoriți împreună cu ceilalți 70 de apostoli în ziua de 4 ianuarie.

Pomenirea Sfântului Petru Mărturisitorul

În aceeași zi, se sărbătorește și Sfântul Petru Mărturisitorul, mitropolit de Niceea, care a trecut la cele veșnice în pace. Acesta a fost episcop de Niceea și a fost un apărător fervent al credinței ortodoxe în timpul controverselor iconoclaste din vremea domniei împăratului Leon Isaurul (813-820). A suferit și a mărturisit pentru credința sa, murind în anul 823. De la Sfântul Teodor Studitul, prăznuit pe 11 noiembrie, ne-au rămas opt scrisori adresate Sfântului Petru, scrise între anii 816-823.

Prin rugăciunile lor sfinte, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.

Distribuie acest articol