Controale efectuate la 16 stații de alimentare cu combustibil din județul Constanța

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 129

Sursa foto:

0:00

Campania Națională de Verificare a Respectării Legislației Muncii

În perioada 2-4 septembrie 2024, Inspecția Muncii a organizat o Campanie Națională pentru a verifica respectarea legislației referitoare la încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, precum și cerințele minime de securitate și sănătate a lucrătorilor. Această acțiune s-a concentrat asupra angajatorilor care desfășoară activități de depozitare și comercializare a carburanților auto, coduri CAEN 4730 și 4671.

Obiectivele Campaniei

Campania a avut ca scop identificarea angajatorilor care nu respectă legislația muncii și implementarea măsurilor necesare pentru a-i determina să se conformeze. Printre obiectivele principale s-au numărat:

  • Creșterea conștientizării angajatorilor și lucrătorilor privind respectarea legislației muncii;
  • Îmbunătățirea conștientizării privind sănătatea și securitatea în muncă;
  • Eliminarea neconformităților prin măsuri obligatorii și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare.

Necesarul Acțiunii de Control

Acțiunea de control a fost considerată necesară din cauza riscurilor asociate comercializării diferitelor tipuri de carburanți și amestecuri explozive, care pot provoca incidente grave atât pentru angajați, cât și pentru clienți. Inspectorii de muncă au verificat implementarea măsurilor stabilite în campaniile anterioare, având în vedere și două acțiuni similare desfășurate în 2024.

Verificările Efectuate

Controalele au avut un caracter inopinat, concentrându-se pe respectarea legislației referitoare la timpul de muncă, odihnă, repausul săptămânal și munca suplimentară. Inspectorii au verificat 16 agenți economici, constatând că nu au existat neconformități în ceea ce privește încheierea și transmiterea contractelor de muncă, respectarea timpului de muncă și plata salariilor. De asemenea, 14 angajatori au fost verificați pentru conformitatea cu reglementările de sănătate și securitate în muncă, inclusiv realizarea instruirii lucrătorilor și semnalizarea locurilor de muncă.

Continuarea Verificărilor

În ciuda finalizării campaniei de control pe 4 septembrie 2024, inspectorii de muncă continuă să monitorizeze unitățile care desfășoară activități de depozitare și comercializare a carburanților, unde se vor efectua în continuare verificări.

Distribuie acest articol