23 de ani de la atacul terorist asupra Twin Towers din SUA

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 184

Sursa foto:

0:00

Atacul terorist din 11 septembrie 2001

Pe 11 septembrie 2001, America a fost martora unuia dintre cele mai devastatoare atacuri teroriste din istoria sa. Atacul organizat de gruparea Al-Qaeda asupra Turnurilor Gemene a avut un impact profund asupra lumii, declanșând o reacție globală care a durat două decenii, în cadrul căreia Occidentul a declarat război împotriva terorismului.

Deturnarea avioanelor și atacurile

În dimineața acelei zile fatidice, 19 teroriști au deturnat patru avioane comerciale. Două dintre acestea au fost prăbușite în Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York, provocând moartea tuturor persoanelor aflate la bord, precum și a multor angajați din clădiri. Ambele turnuri s-au prăbușit în decurs de două ore, cauzând distrugeri extinse în zona înconjurătoare.

Al treilea avion a lovit Pentagonul din Arlington, Virginia, în apropiere de Washington, D.C., în timp ce al patrulea zbor s-a prăbușit pe un câmp din Pennsylvania, după ce pasagerii și membrii echipajului au încercat să recâștige controlul asupra aeronavei, care era direcționată spre Washington. Din păcate, nu au existat supraviețuitori în urma acestor incidente tragice.

Consecințele atacurilor

Atacurile din 11 septembrie au dus la moartea a 2.993 de persoane, inclusiv teroriștii, majoritatea victimelor fiind civili din 90 de țări diferite. Impactul economic a fost uriaș, cu bursele americane de acțiuni închise timp de o săptămână, iar la redeschidere au raportat pierderi semnificative, în special în sectoarele transporturilor aeriene și asigurărilor. Distrugerea clădirilor de birouri din Lower Manhattan a avut un efect devastator asupra economiei locale.

Răspunsul Statelor Unite și reconstrucția

În urma atacurilor, Statele Unite au inițiat un „Război împotriva terorismului”, invadând Afganistanul pentru a elimina regimul taliban care adăpostea teroriștii Al-Qaeda. De asemenea, a fost adoptată legea USA PATRIOT Act, iar multe alte națiuni au întărit legislația antiteroristă și au extins puterile forțelor de ordine.

Lucrările de construcție la One World Trade Center, înlocuitorul fostului World Trade Center, au început pe 18 noiembrie 2006, iar clădirea a fost deschisă oficial pe 3 noiembrie 2014. De asemenea, au fost ridicate numeroase monumente și memoriale, inclusiv Memorialul și Muzeul Național 11 Septembrie din New York, Memorialul Pentagon și Memorialul Național al Zborului 93 din Pennsylvania.

Distribuie acest articol