Autoritățile au început procesul de mutare a urșilor de pe Transfăgărășan.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 216

Sursa foto:

0:00

Relocarea urșilor de pe Transfăgărășan în Sanctuarul de la Zărnești

Autoritățile au demarat procesul de relocare a urșilor de pe Transfăgărășan, conform unui ordin emis de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Prima ursoaică care va fi mutată este o mamă cu pui, care a manifestat comportamente agresive, a anunțat Prefectura Argeș.

„Relocarea urșilor de pe șoseaua Transfăgărășan a început! Specialiștii vor încerca să capteze o ursoaică și puiul acesteia. Procesul ar putea dura câteva zile, iar tranchilizarea va fi utilizată doar în situații extreme. A fost aleasă o metodă care să protejeze atât animalele, cât și personalul autorităților implicate. Ministerul Mediului a emis ordinul necesar pentru relocare și a stabilit o ordine de prioritate pentru animalele ce urmează să fie mutate. Prima mutare va fi a ursoaicei care a devenit agresivă, aceasta fiind direcționată spre Sanctuarul de la Zărnești. Aceleași măsuri vor fi aplicate și pentru ceilalți urși care se află în apropierea șoselei”, a declarat prefectul județului Argeș, Dragoș Petrescu.

Restricții pentru vizitatori și măsuri de siguranță

Prefectul a subliniat că vizitatorii din zonă nu au voie să se oprească pentru a face fotografii sau filmări. De asemenea, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a menționat că a fost instalată o cușcă pentru capturarea ursoaicei cu pui. El a subliniat că, după finalizarea procesului de relocare, urșii nu vor mai reprezenta un risc pentru cei care circulă pe Transfăgărășan.

„Am instalat cușca pentru capturarea ursoaicei cu pui pentru a o muta la sanctuarul din Zărnești. Prin această acțiune, ne asigurăm că urșii nu vor mai prezenta un pericol pentru cei care trec pe Transfăgărășan. Siguranța oamenilor este prioritară. Primul exemplar va fi transportat în condiții de siguranță la Zărnești, unde va avea o a doua șansă. Cred că soarta urșilor depinde semnificativ de comportamentul nostru, motiv pentru care vom instala panouri informative cu ajutorul CNAIR, pentru a atrage atenția că un urs hrănit este un urs condamnat”, a declarat ministrul Mediului.

Motivul relocării ursoaicei agresive

Mihai Coman, inginer silvic din cadrul Direcției Silvice Argeș, a explicat că decizia de relocare a ursoaicei a fost luată din cauza schimbării de comportament observate recent.

„Ursoaica se află în această zonă de mai mult timp, dar în acest an comportamentul său a devenit agresiv. Din acest motiv, va fi relocată prima, împreună cu puiul său. Am realizat numeroase relocări, dar fiecare situație este diferită”, a afirmat Mihai Coman.

Distribuie acest articol