Ministerul Justiției implementează măsuri pentru corectarea problemelor de la ONRC, inclusiv schimbări de conducere și numirea unei noi directoare cu experiență de la ORCT Constanța, menite să îmbunătățească eficiența serviciilor.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 142

Sursa foto:

0:00

Îmbunătățirea Colaborării între Oficiul Național al Registrului Comerțului și Mediul de Afaceri

Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), o instituție aflată sub autoritatea Ministerului Justiției, își propune să optimizeze constant colaborarea cu mediul de afaceri și cu profesioniștii din domeniu. Această inițiativă este parte integrantă a procesului de digitalizare a serviciilor oferite, care vizează creșterea utilizării platformelor de e-guvernare și modernizarea fluxurilor interne ale instituției.

Comunicare Deschisă și Transparentă

În ultimele săptămâni, ministra Justiției a cerut conducerii ONRC să mențină o comunicare constantă și transparentă cu mediul de afaceri, profesioniștii și alte instituții, pentru a aborda rapid deficiențele apărute în urma implementării noului sistem informatic. De asemenea, s-au stabilit ședințe săptămânale cu directorii oficiilor teritoriale pentru a discuta soluții la problemele întâmpinate. Una dintre aceste întâlniri a avut loc pe 10 septembrie, unde au fost discutate măsuri pentru a depăși perioada de tranziție.

Inițiative Legislative și Restructurări

Ministerul Justiției a inițiat o Ordonanță de Urgență, adoptată pe 11 septembrie 2024, menită să aloce mai mult personal pentru gestionarea dosarelor ONRC. Prima măsură prevede reîncadrarea consilierilor juridici în funcții de registratori, având în vedere că există 46 de posturi vacante. A doua măsură le permite personalului de conducere să îndeplinească atribuțiile de registrator, în scopul eficientizării procesului de lucru.

Control și Evaluare a Managementului

Ministra Justiției, Alina Gorghiu, a dispus un control din partea Corpului de Control al ministrului, începând cu 19 august 2024, ca urmare a discuțiilor publice legate de problemele noului sistem informatic. Raportul a evidențiat un management defectuos la nivelul conducerii ONRC, subliniind că decizia de a implementa sistemul pe 26 iulie 2024 a fost luată unilateral de directorul general, fără consultarea echipei.

Consecințe și Măsuri Pe Teren

Concluziile raportului arată că deciziile luate privind implementarea noului sistem și testarea insuficientă a acestuia au dus la disfuncționalități semnificative. Comunicarea conducerii ONRC cu mediul de afaceri și cetățenii a fost considerată deficitară. Prin urmare, pe 12 septembrie 2024, ministra Justiției a decis revocarea directorului general al ONRC, Valentina Burdescu, și numirea Luizei Mardare în această funcție. Mardare, cu o experiență solidă în conducerea instituțiilor, este familiarizată cu noul sistem și are o viziune clară asupra direcției de urmat.

Ministerul Justiției susține mediul de afaceri

Ministerul Justiției își reafirmă angajamentul față de mediul de afaceri și profesioniștii din sector. Instituția caută soluții eficiente pentru a rezolva rapid problemele întâmpinate în această perioadă. Reprezentanții ministerului sunt optimiști că dificultățile observate în implementarea noului sistem informatic vor fi remediate într-un timp cât mai scurt.

Proxenetul Florin Oprea, adus în țară

Într-o altă actualitate, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat că proxenetul Florin Oprea, cunoscut sub numele de „Rață”, a fost adus înapoi în țară.

Distribuie acest articol