Alertă la frontiera cu Bulgaria! ANSVSA introduce măsuri suplimentare.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 191

Sursa foto:

0:00

Alertă sanitară în România din cauza variolei ovinelor și caprinelor

Pe data de 12 septembrie 2024, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a decis convocarea Centrului Național de Combatere a Bolilor (CNCB) după ce a fost confirmat un focar de variolă ovină și caprină în Straldzha, regiunea Yambol, Bulgaria. Reprezentanții instituțiilor statului s-au reunit pentru a discuta măsuri destinate protejării sectorului zootehnic românesc.

Măsuri de prevenire și control

Printre măsurile adoptate se numără:

  • Alocarea de personal veterinar permanent la toate punctele de trecere a frontierei cu Bulgaria, pentru a controla toate mijloacele de transport care aduc animale vii și produse de origine animală în România.
  • Amenajarea de puncte de dezinfecție la toate frontierele cu Bulgaria, unde va fi efectuată dezinfecția obligatorie a vehiculelor care intră în țară.
  • Informarea continuă a fermierilor și transportatorilor despre riscurile asociate cu răspândirea variolei ovinelor și caprinelor, precum și despre măsurile preventive care trebuie respectate.

Valabilitatea deciziilor

Deciziile adoptate de ANSVSA vor avea efecte timp de 30 de zile de la emiterea acestora. Autoritatea solicită operatorilor economici din România care activează în comerțul cu rumegătoare să acorde o atenție deosebită instrucțiunilor transmise prin intermediul Direcțiilor Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județene, pentru a-și proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală.

Este esențial ca orice suspiciune de boală să fie raportată de urgență DSVSA județene, pentru a putea preveni extinderea focarului.

Distribuie acest articol