A decedat John Mayall, un deschizător de drumuri în blues-ul britanic.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 315

0:00 Dispariția lui John Mayall, pionier al blues-ului englez Cântărețul și muzicianul britanic John Mayall, recunoscut ca un pionier al blues-ului englez în anii 1960 și o figură proeminentă a scenei rock, a decedat la vârsta de 90 de ani. Anunțul a fost făcut marți de familia artistului pe pagina oficială de Facebook. John Mayall […]

0:00

Dispariția lui John Mayall, pionier al blues-ului englez

Cântărețul și muzicianul britanic John Mayall, recunoscut ca un pionier al blues-ului englez în anii 1960 și o figură proeminentă a scenei rock, a decedat la vârsta de 90 de ani. Anunțul a fost făcut marți de familia artistului pe pagina oficială de Facebook.

John Mayall s-a stins din viață în locuința sa din California, în ziua precedentă, conform comunicatului, care nu a specificat cauza exactă a decesului. „Problemele de sănătate care l-au forțat pe John să renunțe la cariera sa de concertist l-au condus, în cele din urmă, pe unul dintre cei mai mari călători ai acestei lumi, să își găsească liniștea”, se menționează în comunicat.

Contribuția sa la muzica blues

John Mayall a fost un artist versatil, cântând la voce, muzicuță, clape și chitară. El a fost un reprezentant de frunte al „blues boom”-ului, un curent muzical care a prins avânt în Anglia la mijlocul anilor ’60. La vârsta de 30 de ani, în 1963, s-a mutat la Londra din nordul Angliei. Deși era licențiat în Arte Frumoase și lucra ca graphic designer, a ales să îmbrățișeze cariera de muzician de blues, inspirat de tradițiile comunității afro-americane.

Colaborări memorabile

Împreună cu trupa sa, Bluesbreakers, John Mayall a dezvoltat un stil de blues sofisticat, având alături chitariști tineri care au devenit ulterior celebri, precum Eric Clapton, Peter Green și Mick Taylor. În 1968, el a emigrat în California, continuând să își rafineze stilul de blues progresist.

Sloganul său, „Livin’ & Lovin’ the blues”, reflectă perfect pasiunea și dedicarea sa față de acest gen muzical. Într-un interviu din 1997, Mayall a declarat că, atunci când a început să cânte blues în anii ’60, „această muzică constituia o noutate pentru Anglia albă”. După mutarea sa în Statele Unite, în 1972, a realizat un turneu american alături de o trupă formată aproape exclusiv din muzicieni de culoare.

Moștenirea lăsată de John Mayall

John Mayall rămâne o figură emblematică în istoria muzicii, având la activ discuri de referință precum „John Mayall plays with Eric Clapton” și „Blues from Laurel Canyon”. Născut în 1933 într-o localitate din apropierea Mancherster-ului, artistul a lăsat în urmă o familie numeroasă, incluzând șase copii, șapte nepoți și patru strănepoți.

Distribuie acest articol