A decedat Ioan Es. Pop, unii dintre cei mai relevanți poeți români ai contemporaneității.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 360

0:00 Decesul poetului Ioan Es. Pop la 65 de ani Uniunea Scriitorilor din România a anunțat, miercuri, cu profundă tristețe, încheierea vieții poetului Ioan Es. Pop, care a decedat la vârsta de 65 de ani. Criticul literar Mircea Cărtărescu l-a descris pe Pop ca fiind „unul dintre cei mai importanți poeți români din ultimele decenii”. […]

0:00

Decesul poetului Ioan Es. Pop la 65 de ani

Uniunea Scriitorilor din România a anunțat, miercuri, cu profundă tristețe, încheierea vieții poetului Ioan Es. Pop, care a decedat la vârsta de 65 de ani. Criticul literar Mircea Cărtărescu l-a descris pe Pop ca fiind „unul dintre cei mai importanți poeți români din ultimele decenii”.

Biografia lui Ioan Es. Pop

Ioan Es. Pop s-a născut pe 27 iunie 1958, în Vărai, județul Maramureș. În 1993, a absolvit Facultatea de Filologie a Universității din Baia Mare, specializându-se în limba și literatura română, respectiv limba și literatura engleză. În perioada studenției, a activat în cenaclul „Nord” al revistei studențești omonime, unde a fost redactor-șef între 1981 și 1983.

Din 1987, a fost prezent la ședințele cenaclului „Universitas” din București, condus de Mircea Martin. A devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România în 1994. A ocupat funcția de editor-șef al „Ziarului de duminică”, supliment al „Ziarului financiar”, și a fost editor senior al revistei „Descoperă”. Debutul său editorial a avut loc în 1994 cu volumul „Ieudul fără ieșire”. A publicat ulterior lucrări precum „Porcec” (1996), „Pantelimon 113 bis”, „Podul, antologie” (2000), „Rugăciunea de antracit / The Anthracite Prayer” (2002), „Petrecere de pietoni” (2003), „Confort 2 îmbunătățit” (2004, împreună cu Lucian Vasilescu), „Lumile livide/ The Livid Worlds” (2004), „No Exit” (2007), „Unelte de dormit” (2011) și „Arta fricii” (2016). Poezia sa a fost tradusă în numeroase limbi europene și asiatice.

Premii și recunoaștere

Ioan Es. Pop a fost recompensat cu multiple premii, printre care se numără premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România (1994), premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (1994), și premiul Festivalului Național de Poezie de la Sighetu-Marmației (1994). De asemenea, a primit premiul Primăriei municipiului București pentru cel mai bun volum din colecția „Poeții orașului București” (1996), Premiul Academiei Române pentru poezie, și Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1999). În 2019, a fost distins cu Premiul „Cununa de Lauri” al Turnirului de Poezie de la Alicante, iar în 2024 a primit Premiul Național Lucian Blaga. În 2004, a fost onorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de ofițer.

Impactul dispariției sale asupra literaturii române

Uniunea Scriitorilor din România a transmis că „prin dispariția lui Ioan Es. Pop, poezia română suferă o ireparabilă pierdere”. Mircea Cărtărescu, deplângând moartea poetului, a afirmat: „Cu tristețe am aflat că a murit Ioan Es. Pop, unul dintre cei mai importanți poeți români din ultimele decenii. Odihnească-se în pace!”

Etichete:
Distribuie acest articol