A decedat celebra artistă franceză Françoise Hardy.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 358

0:00 Françoise Hardy, o legendă a muzicii franceze, a decedat la 80 de ani Una dintre cele mai iubite cântărețe și compozitoare din Franța, Françoise Hardy, a murit la vârsta de 80 de ani. Fiul ei, muzicianul Thomas Dutronc, a anunțat vestea tragică pe rețelele sociale, scriind: „Mama a plecat.” Cariera influentă și contribuția la […]

0:00

Françoise Hardy, o legendă a muzicii franceze, a decedat la 80 de ani

Una dintre cele mai iubite cântărețe și compozitoare din Franța, Françoise Hardy, a murit la vârsta de 80 de ani. Fiul ei, muzicianul Thomas Dutronc, a anunțat vestea tragică pe rețelele sociale, scriind: „Mama a plecat.”

Cariera influentă și contribuția la muzica pop Yé-yé

Françoise Hardy a debutat pe scena muzicală în 1962 și a devenit rapid o figură emblematică, inspirând artiști de renume precum Mick Jagger și Bob Dylan. Celebra pentru baladele sale melancolice, ea a reprezentat spiritul mișcării pop Yé-yé din Franța. Printre cele mai cunoscute cântece ale sale se numără hiturile „Tous les garçons et les filles”, „Comment te dire adieu” și „Mon amie la rose”.

Viața personală și influențele muzicale

Françoise Hardy s-a născut în Parisul ocupat de naziști în 1944 și a fost crescută de mama sa. Ca multe tinere din generația ei, a crescut ascultând artiști precum Elvis Presley și Cliff Richard. La doar 17 ani, a semnat primul său contract de discuri, iar în 1962 a devenit cunoscută datorită melodiei „Tous les garçons et les filles”, care a devenit un succes imediat în Franța și a intrat în topurile din Marea Britanie.

Stilul său a captat atenția creatorilor de modă, făcând-o o muză pentru designeri precum Yves Saint Laurent și Paco Rabanne. Mick Jagger, solistul trupei Rolling Stones, a numit-o „femeia ideală”, iar Bob Dylan i-a scris mai multe scrisori de dragoste, dedicându-i chiar o poezie pe coperta albumului său din 1964, „Another Side of Bob Dylan”.

Cariera cinematografică și viața personală

Pe lângă cariera muzicală, Hardy a fost și actriță, apărând în filme regizate de Jean-Luc Godard, Roger Vadim și John Frankenheimer. A fost căsătorită o dată cu cântărețul Jacques Dutronc, cu care are un fiu, Thomas. Cei doi s-au despărțit la sfârșitul anilor 1980, dar Hardy l-a considerat întotdeauna pe fostul ei soț iubirea vieții sale.

Problemele de sănătate și moartea

Françoise Hardy a avut probleme de sănătate în ultimii ani. În 2004, a fost diagnosticată cu limfom, iar în 2021 a dezvăluit că avea cancer la una dintre urechi și că se simțea „aproape de sfârșitul” vieții. Pe parcursul carierei sale, care a durat mai bine de cinci decenii, a lansat aproape 30 de albume, ultimul fiind „Personne D’Autre”, apărut în 2018.

Recunoaștere și omagiu

În 2023, publicația Rolling Stone a clasat-o pe Françoise Hardy pe locul 162 în lista celor mai mari 200 de cântăreți ai tuturor timpurilor. După anunțul morții sale, ministrul Culturii din Franța, Rachida Dati, i-a adus un omagiu, exprimând tristețea față de pierderea unei legende a muzicii franceze.

„Cum să-i iau rămas bun de la ea? Eterna Françoise Hardy, legendă a cântecului francez, care a pătruns, prin sensibilitatea ei și melodiile sale, în inima unei țări întregi,” a scris aceasta pe rețelele sociale.

Distribuie acest articol