Ce declarații face Marcel Ciolacu referitor la creșterile de prețuri: E ca și cum aș compara prețul unui apartament astăzi cu cel de acum doi ani.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 386

0:00 Creșterea puterii de cumpărare și salariile în România Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că în ultimii ani s-a înregistrat o îmbunătățire a puterii de cumpărare, evidențiind totodată creșterea pensiilor și salariilor, nu doar a prețurilor. Ciolacu a subliniat că, în anul următor, salariul minim în România va fi aliniat la nivelul mediu european, […]

0:00

Creșterea puterii de cumpărare și salariile în România

Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că în ultimii ani s-a înregistrat o îmbunătățire a puterii de cumpărare, evidențiind totodată creșterea pensiilor și salariilor, nu doar a prețurilor. Ciolacu a subliniat că, în anul următor, salariul minim în România va fi aliniat la nivelul mediu european, menționând că vor fi disponibile ajutoare de stat pentru sectorul industrial.

Comentariile premierului cu privire la prețurile actuale

Întrebat de jurnaliști despre creșterea cu 14 lei a prețului coșului de cumpărături, premierul a făcut distincția între valorile nominale și cele procedurale. „Am indexat pensiile cu 13,8%. De asemenea, am implementat creșteri ale salariului minim. Acum doi ani, am afirmat că vom ajunge la un salariu minim de 500 de euro și la un venit mediu de 1.000 de euro. Acum, venitul mediu este de 1.100 de euro, iar salariul minim a ajuns la 480 de euro. Este normal ca aceste valori să fluctueze. Comparând cu un bon de acum 10 ani, observați că diferențele sunt semnificative. Important este că, spre deosebire de guvernările anterioare, în care nu s-a aplicat legea indexării pensiilor, acum lucrurile stau diferit”, a explicat premierul.

Salariul minim european și ajutoarele de stat pentru industrie

Marcel Ciolacu a anunțat că România va implementa, începând din anul următor, salariul minim corelat la nivelul celui european. „Astfel, vom introduce o formulă de creștere care nu va mai depinde de decizii politice, plasându-ne în rândul țărilor dezvoltate. Trebuie să înțelegem că, deși prețurile cresc, puterea de cumpărare este esențială. În prezent, cu inflația sub 5%, cifrele arată o creștere a puterii de cumpărare”, a adăugat premierul.

În plus, Ciolacu a anunțat că vor fi alocate ajutoare de stat pentru zona industrială. „Am analizat datele și va trebui să realocăm fonduri europene. Voi discuta în perioada următoare cu Comisia Europeană, având în vedere că în urmă cu trei ani am avut o scădere bruscă în industrie. Acum, după doi ani, situația s-a stabilizat, iar în ultima perioadă ne aflăm pe o medie. Vom veni cu ajutoare de stat, după consultările cu Comisia, pentru a sprijini sectorul industrial”, a concluzionat acesta.

Distribuie acest articol