Analiza situației de securitate din zona Mării Negre de către ministrul Apărării împreună cu omologul său ucrainean.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 152

Sursa foto:

0:00

Convorbire între miniștrii apărării din România și Ucraina

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut o discuție telefonică pe 12 septembrie cu omologul său ucrainean, Rustem Umerov. Cei doi oficiali au abordat aspecte legate de situația de securitate din zona Mării Negre, în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

Conform Ministerului Apărării Naționale (MApN), Tîlvăr a reiterat condamnarea fermă a atacurilor nejustificate și contrare normelor de drept internațional, vizând infrastructura portuară civilă a Ucrainei situată pe Dunăre, aproape de granița cu România.

„Din păcate, din cauza acțiunilor agresive ale Federației Ruse, Marea Neagră a devenit un teatru de război, nu un spațiu al cooperării. România condamnă în termenii cei mai fervenți agresiunea rusă împotriva poporului ucrainean, care este neprovocată și ilegală, în special atacurile asupra populației și infrastructurii civile“, a declarat ministrul Tîlvăr.

Sprijinul României pentru Ucraina

Discuțiile au inclus și progresele României în sprijinul forțelor armate ucrainene, atât bilateral, cât și în cadrul proiectelor multinaționale la care România participă.

Tîlvăr a reafirmat angajamentul României de a continua sprijinul pentru Ucraina, inclusiv în ceea ce privește instruirea în cadrul Misiunii de Asistență Militară a Uniunii Europene pentru Ucraina (EUMAM UA) și în cadrul Operației INTERFLEX, coordonată de Marea Britanie. De asemenea, ministrul român a subliniat că România va continua să sprijine Ucraina în cadrul Grupului de Contact, menționând disponibilitatea de a oferi condiții pentru ca piloții ucraineni să înceapă pregătirea practică în cadrul Centrului European de Instruire F-16 de la Fetești.

Ministrul Umerov a mulțumit României pentru sprijinul acordat Ucrainei încă din prima zi a conflictului, evidențiind asistența umanitară, diplomatică și în sprijinul exporturilor de cereale, printre altele. De asemenea, oficialul ucrainean a exprimat recunoștință pentru decizia României de a dona un sistem de apărare aeriană Patriot Ucrainei.

Continuarea dialogului

La finalul discuțiilor, cei doi miniștri au convenit să continue dialogul între ministerele apărării, pentru a menține un nivel optim de informare reciprocă.

Distribuie acest articol