Protest în Piața Victoriei din București: Medicii își exprimă nemulțumirea față de statutul lor social.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 1.5k

Sursa foto:

0:00

Protest pentru apărarea demnității corpului medical

Medici din diverse specialități se vor aduna vineri în Piața Victoriei din Capitală pentru a participa la un protest organizat de Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator (APMA), sub motto-ul „pentru apărarea demnității corpului medical”. Conform organizatorilor, mitingul este programat între orele 10:00 și 13:00 și nu este destinat să fie îndreptat împotriva nimănui, ci mai degrabă să transmită un „semnal de alarmă”.

Mesajele protestului

Președintele APMA, Cosmin Alexandrescu, a declarat că, deși aprobarea este pentru aproximativ 1.000 de participanți, se estimează că numărul va fi mai mic. El a subliniat că acest protest nu se axează pe revendicări tradiționale, ci vizează repoziționarea medicului în societate și restabilirea demnității acestei profesii, care a fost treptat afectată atât din exterior, cât și din interior. „Dacă înainte era o onoare să spui că ești medic, acum uneori îți este rușine să spui acest lucru”, a adăugat Alexandrescu.

Memoriu adresat Guvernului

În cadrul protestului, se va depune un memoriu la Guvern, care va conține solicitări pentru o lege a medicului ce să definească „cadrul de activitate” al profesiei medicale. „Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator, principala asociație a medicilor cu practică independentă, vă supune atenției o serie de probleme care afectează grav practica medicală din România, influențând negativ relația medic-pacient și dăunând sănătății populației”, se menționează în memoriu.

Solicitări pentru o lege a medicului

Documentul subliniază că profesia medicală este singura cu practică independentă care nu are o lege proprie. „Solicităm, în consecință, includerea pe agenda politică a unei viitoare legi a medicului care să definească clar cadrul de activitate al profesiei medicale, adaptat la realitățile zilei de azi”, se precizează în memoriu. De asemenea, se solicită protejarea profesiei medicale de „circul mediatic”.

Priorități pentru educația medicală și finanțare

Reprezentanții APMA consideră că educația medicală trebuie să devină o prioritate în învățământul public. „Nu în ultimul rând, avem nevoie de o finanțare suficientă. Finanțând corespunzător aceste sectoare, prevenim internările nenecesare, agravarea afecțiunilor și aducem în final economii sistemului de sănătate”, se mai arată în document.

Distribuie acest articol