Două treimi dintre europeni se simt îngrijorați de siguranța Uniunii Europene, percepând conflictul din Ucraina drept cea mai serioasă amenințare.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 391

0:00 Îngrijorările cetățenilor UE privind securitatea Aproape două treimi dintre cetățenii Uniunii Europene își exprimă îngrijorarea față de securitatea blocului comunitar, conform unui sondaj de opinie realizat la cererea Comisiei Europene. Rezultatele arată că 47% dintre respondenți se consideră „destul de îngrijorați” cu privire la securitatea UE în următorii cinci ani, iar 17% s-au declarat […]

0:00

Îngrijorările cetățenilor UE privind securitatea

Aproape două treimi dintre cetățenii Uniunii Europene își exprimă îngrijorarea față de securitatea blocului comunitar, conform unui sondaj de opinie realizat la cererea Comisiei Europene. Rezultatele arată că 47% dintre respondenți se consideră „destul de îngrijorați” cu privire la securitatea UE în următorii cinci ani, iar 17% s-au declarat „foarte îngrijorați”.

Temerile variate în rândul cetățenilor

Studiul evidențiază că portughezii sunt cei mai îngrijorați, cu 77% dintre ei exprimând temeri legate de securitate. În Germania, 54% dintre respondenți au declarat că au o preocupare „destul de mare” sau „foarte mare” pentru securitatea Uniunii Europene.

Optimism și pesimism în viziunea cetățenilor

Un alt aspect important al sondajului este că aproximativ 58% dintre cetățenii UE manifestă un optimism cu privire la viitorul Uniunii Europene, în timp ce 37% se declară pesimiști. Aceasta reflectă un tablou mixt al atitudinilor față de evoluțiile blocului comunitar.

Provocările percepute de cetățeni

Conform opiniei a jumătate dintre respondenți, războiul din Ucraina este considerat cea mai mare provocare cu care se confruntă Uniunea Europeană. De asemenea, 41% dintre cei chestionați consideră migrația ilegală o problemă majoră, iar 35% au subliniat importanța problemelor de mediu și a schimbărilor climatice.

Metodologia sondajului

Sondajul a fost realizat de institutul Ipsos în perioada de la sfârșitul lunii iunie până la începutul lunii iulie, pe un eșantion reprezentativ de peste 25.000 de cetățeni ai Uniunii Europene, cu vârste de cel puțin 15 ani.

Distribuie acest articol