Turcan promite majorări salariale pentru sindicaliștii din domeniul cultural care au declarat că nu vor lua parte la „Noaptea Muzeelor”

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 358

0:00 Protestul angajaților din muzee și biblioteci: Răspunsul Ministerului Culturii Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat că a propus o serie de amendamente la acte normative care prevăd creșteri salariale pentru diverse categorii profesionale, inclusiv pentru angajații muzeelor și bibliotecilor. Această decizie vine în contextul în care aceștia au declarat că nu vor participa la […]

0:00

Protestul angajaților din muzee și biblioteci: Răspunsul Ministerului Culturii

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat că a propus o serie de amendamente la acte normative care prevăd creșteri salariale pentru diverse categorii profesionale, inclusiv pentru angajații muzeelor și bibliotecilor. Această decizie vine în contextul în care aceștia au declarat că nu vor participa la evenimentul „Noaptea Muzeelor” ca formă de protest.

Impactul bugetar și susținerea financiară

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a confirmat că impactul bugetar estimat, de aproximativ 59,1 milioane lei pentru anul 2024, este sustenabil. Raluca Turcan a exprimat îngrijorarea sa față de protestul angajaților din sistemul muzeal, subliniind că aceștia sunt profesioniști bine pregătiți, care gestionează un patrimoniu valoros și poartă o responsabilitate considerabilă. „Acesti oameni pasionați, împreună cu ceilalți angajați din instituțiile de cultură, lucrează pentru conservarea identității noastre naționale, însă sunt remunerați cu salarii nesatisfăcătoare,” a declarat Turcan.

Discriminări salariale și măsuri corective

Ministrul a menționat că angajații din muzee și biblioteci au fost afectați de o inechitate salarială, având în vedere că celor care lucrează în sistemul educațional li s-au majorat salariile cu 20%, în ciuda faptului că toți aceștia îndeplinesc sarcini ce necesită aceeași pregătire profesională și responsabilități similare. Turcan a discutat această problemă cu ministrul Finanțelor, care a confirmat sustenabilitatea impactului bugetar necesar pentru corectarea acestor inechități.

Turcan a subliniat că a elaborat mai multe amendamente pentru alte acte normative, vizând majorări salariale pentru a remedia aceste disparități. De asemenea, a pus la punct un proiect legislativ dedicat eliminării discriminărilor salariale, reușind să obțină avize favorabile din partea ministerelor implicate, inclusiv Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Ea a exprimat speranța că deciziile necesare se vor lua în ședința de Guvern pentru a nu afecta desfășurarea „Nopții Muzeelor”.

Sprijinul pentru angajații din cultură

Raluca Turcan a asigurat angajații din sectorul cultural că poate fi un aliat puternic în eforturile de eliminare a inechităților salariale și un partener în căutarea unui sistem de salarizare care să îi motiveze. „Este esențial ca acești profesioniști să fie apreciați pentru munca lor, deoarece contribuie semnificativ la cultura română,” a concluzionat ea.

Reacția premierului și perspectivele viitoare

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat importanța dialogului și a cooperării, afirmând că este necesar ca toate părțile implicate să colaboreze pentru rezolvarea problemelor. El a declarat că, dacă va fi nevoie, va solicita sprijinul altor miniștri pentru a asigura succesul „Nopții Muzeelor” și pentru a avea grijă de muzee.

Cereri pentru creșterea salariilor în sectorul muzeal

Reprezentanții sectorului muzeal din România solicită o majorare de 20% a salariilor pentru toate pozițiile profesionale. Această inițiativă vizează echilibrarea inechităților și discriminărilor existente în interiorul sectorului cultural.

Noaptea Muzeelor 2024

Noaptea Muzeelor din România se va desfășura duminică, 18 mai, marcând astfel cea de-a 20-a ediție a acestui eveniment cultural de amploare.

Distribuie acest articol