Muzee închise în „Noaptea muzeelor”: Instituțiile care au declarat că nu vor lua parte la eveniment ca formă de protest.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 256

0:00 Noaptea Muzeelor fără Muzee Deschise în Mai Multe Orașe Noaptea muzeelor care se apropie va avea loc fără participarea unor muzee din diverse orașe ale țării, ca urmare a unei decizii de protest luate de mai multe instituții. Angajații din sectorul muzeal și-au exprimat nemulțumirile legate în special de salariile insuficiente. În București, printre […]

0:00

Noaptea Muzeelor fără Muzee Deschise în Mai Multe Orașe

Noaptea muzeelor care se apropie va avea loc fără participarea unor muzee din diverse orașe ale țării, ca urmare a unei decizii de protest luate de mai multe instituții. Angajații din sectorul muzeal și-au exprimat nemulțumirile legate în special de salariile insuficiente.

În București, printre instituțiile care nu vor fi deschise se numără Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Istorie, Muzeul de Artă, precum și Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, care, în anii anteriori, atrăgeau un număr mare de vizitatori.

Solidaritate cu Reivindicările Angajaților

Muzeul Municipiului București a anunțat că se alătură revendicărilor legitime ale angajaților din sectorul muzeal, cerând creșterea salariilor. Inițial, muzeul intenționa să participe la eveniment, dar a decis că este esențial ca sectorul să își recâștige demnitatea, având în vedere contribuția sa semnificativă la calitatea vieții cetățenilor. Într-un mesaj postat pe rețelele sociale, instituția a subliniat că decizia de a nu participa este motivată de necesitatea de a aborda aceste probleme.”

De asemenea, angajații de la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și Muzeul Național de Artă al României susțin aceleași revendicări. Muzeul Național de Istorie a declarat că, din motive obiective, nu va organiza Noaptea Muzeelor.

Un Protest de Mari Proporții

Ediția din acest an a Nopții Muzeelor se anunță a fi una specială, nu doar pentru că se marchează 20 de ani de existență, ci și pentru că este așteptat să fie cel mai amplu protest al muzeelor din 1989 până în prezent. Din acest motiv, multe muzee nu vor figura pe programul oficial al evenimentului, iar reprezentanții lor vor putea fi găsiți în Piața Victoriei, pentru a fi susținuți de public.

Cereri de Creștere Salarială

Angajații din muzee solicită o creștere de 20% a salariilor pentru toate pozițiile profesionale, dorind astfel să corecteze inechitățile și discriminările din cadrul sectorului cultural. Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor a confirmat respectarea deciziei majorității muzeelor de a nu participa la acest eveniment jubiliar, considerând situația actuală ca fiind nefirească.

Comisia a evidențiat discrepanțele salariale semnificative care există între muzeografi, cercetători, conservatori și restauratori, comparativ cu salariile din rețeaua Ministerului Educației. Aceste inechități sunt generate de aplicarea necorelată a reglementărilor de salarizare din învățământ, ceea ce a dus la o diferență de 20-30% în favoarea unor posturi cu responsabilități diferite.

Noaptea Muzeelor în România

Evenimentul cunoscut sub numele de Nopţii Muzeelor, desfășurat sub motto-ul „Noapte în muzeele din România”, a fost anunțat printr-un comunicat al Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor.

Organizarea Evenimentului

Organizarea Nopții Muzeelor se realizează în afara orelor de program obișnuite și se bazează pe participarea voluntară a personalului din instituțiile muzeale. Această implicare a colegilor din domeniu este considerată cu atât mai legitimă, având în vedere circumstanțele actuale.

Eforturile de Rezolvare

Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor a subliniat că se depun eforturi semnificative pentru a soluționa problemele întâmpinate de muzee. Speranța este ca măsurile necesare să fie adoptate rapid și să fie corecte, pentru a asigura buna desfășurare a evenimentului.

Distribuie acest articol