Ambasadoarea SUA la București: „Așteptăm cu interes ca România să inaugureze centrul de pregătire F-16, în special pentru Ucraina”

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 380

0:00 Ambasadoarea SUA în România Participă la Ceremonia de Absolvire a Piloților F-16 Vineri, Kathleen Kavalec, ambasadoarea Statelor Unite în România, a fost prezentă la ceremonia de absolvire a primei serii de piloți români instruiți în cadrul Centrului European de Instruire F-16 de la Borcea. Cu această ocazie, Kavalec a subliniat importanța deschiderii acestui centru […]

0:00

Ambasadoarea SUA în România Participă la Ceremonia de Absolvire a Piloților F-16

Vineri, Kathleen Kavalec, ambasadoarea Statelor Unite în România, a fost prezentă la ceremonia de absolvire a primei serii de piloți români instruiți în cadrul Centrului European de Instruire F-16 de la Borcea. Cu această ocazie, Kavalec a subliniat importanța deschiderii acestui centru și pentru militarii ucraineni.

„Așteptăm cu nerăbdare ca România să deschidă centrul de instruire și altor aliați și parteneri regionali, în special Ucraina”, a declarat ambasadoarea. Ea a evidențiat că acest centru este nu doar primul de acest tip din Europa, ci și un exemplu concret al fructelor parteneriatului și colaborării între aliați.

În sprijinul acestei afirmații, Kavalec a menționat că Forțele Aeriene Regale Olandeze au furnizat până în prezent 14 avioane F-16 la Borcea. „Acordul cu România de a opera aeronavele olandeze de la o bază românească și de a desfășura operațiuni de instruire în spațiul aerian românesc a fost o etapă esențială în formarea unui nou grup de piloți F-16 instruiți”, a adăugat ea.

Ambasadoarea a subliniat că evenimentul de astăzi demonstrează determinarea României de a juca un rol de lider în apărarea și securitatea colectivă în regiunea Mării Negre, având potențialul de a extinde capabilitățile de apărare aer-aer dincolo de granițele naționale, pe măsură ce noile grupe de piloți se formează și se alătură forțelor NATO.

Referindu-se la absolvenți, Kavalec a menționat că aceștia nu doar că au învățat să opereze un avion de luptă avansat, dar și să colaboreze în formatii de echipă, executând tactici moderne de zbor aer-aer și aer-sol. Potrivit ambasadoarei, piloții F-16 din România contribuie semnificativ la apărarea spațiului aerian pe Flancul estic al NATO.

Distribuie acest articol