Povestea emoționantă care a inspirat denumirea plajei „Trei Papuci” din orașul de la malul mării.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 208

Sursa foto:

0:00

Legenda plajei „Trei Papuci” din Constanța

Una dintre cele mai celebre plaje din Constanța, cunoscută sub numele de „Trei Papuci”, își derivă denumirea dintr-o poveste tristă relatată în volumul „Poveștile Mării Negre”, scris de autorul constănțean Cristian Cealera. Această poveste este o adaptare inspirată de Petre Covacef.

Povestea tragică a celor trei papuci

Conform legendei prezentate de Cealera, numele plajei este asociat cu un incident tragic, în care au fost găsiți trei papuci pe nisip după o furtună, fără ca trupurile a doi copii dispăruți în mare să fie vreodată recuperate. Această poveste a captat atenția comunității locale și a dat naștere unei denumiri simbolice, evocând atât frumusețea, cât și pericolele ascunse ale Mării Negre.

Contextul istoric al plajei

La începutul secolului XX, Constanța era în plin proces de dezvoltare, iar în zona plajei, care a fost ulterior denumită „Trei Papuci”, se aflau casele ultimilor coloniști veniți să lucreze în Portul Constanța. Se spune că printre aceștia se număra o familie din Oltenia. Tatăl, care lucra ca doucher în port, avea un fiu pe nume Ghiță, în vârstă de aproximativ 12 ani. Ghiță s-a împrietenit cu un alt băiat, Hasan, fiul unui musulman, care era de aceeași vârstă.

Întâmplarea din acea zi fatidică

Hasan, deși avea un picior afectat din naștere și necesita o cârjă pentru a se deplasa, devenea un înotător talentat de îndată ce intra în apă. Ghiță și Hasan obișnuiau să evadeze de acasă pentru a se scălda pe o plajă izolată, rar frecventată de alți oameni, la marginea cartierului. Așa cum relatează Cristian Cealera, Hasan l-a învățat pe Ghiță să înoate destul de repede.

Într-o dimineață, cei doi prieteni și-au lăsat papucii cu talpă de lemn pe nisip și au intrat în apă. Din păcate, o furtună violentă s-a abătut brusc asupra lor, iar Ghiță a fost prins de vânturi, fiind dus departe de țărm.

Consecințele întâlnirii cu Marea Neagră

Curentul mării, imprevizibil și puternic, s-a dovedit a fi prea mult pentru Ghiță, care nu era obișnuit cu valurile. Hasan a înotat cu toate forțele, încercând să își salveze prietenul. Cei doi copii au luptat împreună, dar marea era furioasă și părea hotărâtă să își ceară tributul uman, așa cum a făcut de milenii, înainte de a-și recăpăta calmul.

În cele din urmă, cei doi copii au fost înghițiți de valurile mării, iar după un timp, câțiva tineri au descoperit pe nisip cei trei papuci abandonați.

Distribuie acest articol