Roxana Mînzatu a fost numită vicepreședinte al Comisiei Europene de către Ursula von der Leyen.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 171

Sursa foto:

0:00

Roxana Mînzatu, vicepreședinte al Comisiei Europene

Roxana Mînzatu a fost oficial numită de Ursula von der Leyen vicepreședinte al Comisiei Europene, având în responsabilitate portofoliul pentru Educație, Muncă și Drepturi Sociale. Ursula von der Leyen a declarat: „Sunt foarte fericită să desemnez rolul de vicepreședinte executiv pentru Oameni, pentru Abilități și Pregătire pentru Roxana Mînzatu. Ea va avea responsabilitățile pentru acest portofoliu, concentrându-se asupra acestor domenii esențiale pentru unitatea societății noastre.”

Reacția premierului Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a reacționat prompt la anunțul făcut de Ursula von der Leyen, subliniind importanța acestui moment pentru România. „Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, România a obținut poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene și unul dintre cele mai importante portofolii – Competențe și Educație, Locuri de muncă și Drepturi sociale, demografie. Acest portofoliu major va gestiona o cincime din bugetul UE, adică 235 de miliarde de euro. România devine astfel parte integrantă în procesul decizional al Uniunii Europene,” a afirmat Ciolacu.

El a adăugat că Roxana Mînzatu va coordona atât educația, cât și politicile sociale, inclusiv programele de finanțare asociate, cum ar fi Fondul Social European Plus, Fondul Social pentru Climă și Erasmus+. Ciolacu a subliniat că eforturile românilor au fost recunoscute prin acest portofoliu care combină semnificația politică și resurse financiare considerabile, oferind acces esențial la serviciile și agențiile Comisiei Europene.

Reprezentarea României în Uniunea Europeană

Acum, România este reprezentată la cel mai înalt nivel în Uniunea Europeană prin Roxana Mînzatu, vicepreședinte al Comisiei Europene, Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European, și Dragoș Benea, președinte al Comisiei REGIO de dezvoltare regională. Aceste poziții importante, ocupate de membri ai familiei social-democrate europene, evidențiază rolul semnificativ al României în contextul european.

Marcel Ciolacu a transmis un mesaj clar celor care contestau capacitatea României de negociere la Bruxelles: „Niciodată nu este bine să îți vorbești de rău țara în afaceri externe, ci să te lupți și să contribui la dezvoltarea ei.”

Componența Comisiei Europene

Comisia Europeană va avea în total 6 vicepreședinți, dintre care 4 femei și 2 bărbați. Aceștia sunt: Teresa Ribera (Justiție și Tranziție Competitivă), Henna Virkkunen (Suveranitate, Securitate și Democrație), Stephane Sejourne (Prosperitate și Strategie Industrială), Kaja Kallas (Politici de Securitate), Roxana Mînzatu (Oameni, Drepturi Sociale) și Raffaele Fitto (Coeziune și Reformă).

Distribuie acest articol