ÎCCJ: Continuarea lucrărilor după suspendarea acestora de către autoritățile de control, distinctă de oprirea impusă de organele de urmărire penală.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 203

Sursa foto:

0:00

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție privind Legea nr. 50/1991

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a stabilit recent o clarificare importantă referitoare la Legea nr. 50/1991. În cadrul unei decizii, instanța a afirmat că infracțiunea prevăzută de această lege, care se referă la continuarea lucrărilor după ce acestea au fost oprite de organele de control, nu se aplică în cazul în care lucrările continuă după ce oprirea a fost dispusă de către organele de urmărire penală.

Clarificarea chestiunilor de drept

Curtea de Apel Brașov a formulat o sesizare, solicitând pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru a clarifica dacă infracțiunea menționată vizează aceeași conduită interzisă, inclusiv în situația în care lucrările nu sunt oprite, dar oprirea este dispusă de organele de urmărire penală. În urma analizei, ÎCCJ a concluzionat că infracțiunea prevăzută în art. 24 lit. b) din Legea nr. 50/1991 nu se aplică și în cazul lucrărilor care continuă după o astfel de dispoziție penală.

Publicarea deciziei

Decizia este obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, conform art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală. Pronunțarea a avut loc în ședință publică pe data de 16 septembrie 2024.

Distribuie acest articol