După ce a pierdut procesul privind despăgubirile pentru peștele din Siutghiol, o companie din Ovidiu solicită o servitute de trecere.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 200

Sursa foto:

0:00

Litigiu între SC Marin SRL și UAT-uri pentru dreptul de acces

SC Marin SRL, o firmă cu sediul în Ovidiu, a inițiat recent o acțiune în instanță împotriva a trei unități administrativ-teritoriale: Constanța, Ovidiu și Năvodari. Societatea solicită, de această dată, cedarea unui drum de acces către un teren pe care îl deține pe malul lacului Siutghiol, în nordul localității Ovidiu. Acest demers vine după o tentativă anterioară de a obține despăgubiri pentru peștele din lac, despre care susținea că l-a deținut în concesiune în urmă cu mulți ani.

Prin cererea depusă la Tribunalul Constanța pe 22 august, SC Marin SRL își cere drepturile de servitute gratuită asupra unei suprafețe de teren de 823 mp, situată pe strada Lacului din Ovidiu. Aceasta se bazează pe un contract de vânzare-cumpărare, încheiat în februarie 2015. În plus, firma a solicitat Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Maritimă „Grigore Antipa“ Constanța să refacă documentația cadastrală și să intabuleze terenul cu mențiunea servituții solicitate.

Stadiul procesului și activitățile anterioare ale firmei

Până în prezent, judecarea acțiunii nu a început, deoarece aceasta nu a fost înregistrată la Secția I a tribunalului, care este competentă pentru soluționarea cazului. Este necesară declinarea competenței pentru a putea continua procesul.

SC Marin SRL, înființată în 1992, s-a specializat în acvacultură în ape dulci și a concesionat Lacul Siutghiol pe baza unui contract cu fostul Pescom SA, contract care a fost în vigoare până în 2010, când a intrat în aplicare Legea 42. Aceasta a transferat administrarea lacului către autoritățile locale. Deși au fost propuse reînnoiri ale contractelor în Consiliile Locale, niciuna dintre propuneri nu a fost aprobată, iar societatea nu a mai desfășurat activități în această perioadă.

Între 2004 și 2006, SC Marin SRL a populat lacul cu puiet de pește de două sau trei ori, însă nu a mai avut activitate de atunci. În 2010, lacul a fost preluat în administrare de Primăriile Constanța, Ovidiu și Năvodari. Cu șase ani în urmă, firma a decis să recupereze o parte din investiții, acționând în instanță pentru a obține despăgubiri pentru peștele din lac, dar această cerere a fost respinsă, întrucât nu s-a putut realiza o expertiză care să cuantifice cantitatea de pește. Această situație a dus la respingerea acțiunii inițiale.

Distribuie acest articol