Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor Mamaia SA
Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor societății Mamaia SA a avut loc pe 16 septembrie la sediul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Unul dintre punctele principale de pe ordinea de zi a fost aprobarea transmiterii imobilului clădire „Club Castel”, cunoscută anterior ca fiind Vila Regală, din patrimoniul Mamaia SA în domeniul public al statului. Imobilul va fi administrat de Ministerul Culturii în vederea restaurării și amenajării Palatului Reginei Maria de la Mamaia, parte a proiectului „Temelii culturale”.
Decizia Consiliului de Administrație și demersurile Ministerului Culturii
Mihaela Andrei, președintele Consiliului de Administrație al Mamaia SA, a confirmat decizia Consiliului de Administrație, menționând că hotărârea redactată va fi transmisă către ministrul Culturii, Raluca Turcan. De asemenea, în 2022, Ministerul Culturii a câștigat un proces împotriva Light System SRL, reușind să recupereze imobilul.
În cadrul evenimentului „Dobrogea 145“, Diana Ștefana Baciuna, secretar de stat în Ministerul Culturii, a subliniat că ministerul a făcut toate demersurile necesare pentru ca monumentul să intre în patrimoniul său. După reabilitarea clădirii de patrimoniu, aceasta va fi returnată municipiului Constanța pentru administrare și pentru a fi redată circuitului public și turistic, similar modelului Cazinoului.
Exercitarea dreptului de preempțiune de către Primăria Constanța
Primăria Constanța a adoptat un proiect pentru a exercita dreptul de preempțiune în vederea achiziționării terenului aferent Palatului, care se întinde pe aproximativ 1,5 hectare. Acest teren a fost achiziționat de Light System SRL în 2004 de la Primăria Constanța, la un preț de puțin peste 23 euro pe metru pătrat.
Păstrarea patrimoniului cultural
Ministerul Culturii, prin inițiativele sale, continuă să promoveze și să protejeze patrimoniul cultural național, iar proiectul „Temelii culturale” este un exemplu concret al angajamentului său de a restaura și valorifica clădirile cu semnificație istorică.
Restaurarea Palatului Reginei Maria și Proiecte Culturale în Mamaia
În prezent, se desfășoară o analiză tehnică a celor 14 obiective de interes european și național incluse în Memorandum, având ca scop obținerea de fonduri pentru restaurarea și amenajarea Palatului Reginei Maria din Mamaia. Ministerul Culturii lucrează intens pentru a clarifica situația juridică complexă legată de dreptul de proprietate asupra acestui monument istoric. Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a subliniat că au fost identificate soluții legale pentru această clarificare și că se poartă discuții continue cu autoritățile locale și cu Mamaia SA pentru a implementa rapid aceste soluții.
Informații despre Mamaia SA
Conform datelor de la Registrul Comerțului, SC Mamaia SA a fost înființată în 1991 și are sediul în Mamaia, municipiul Constanța. Capitalul social subscris al companiei este de 10.539.674,8 lei, integral vărsat. Statul Român, prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, deține o cotă majoritară de 96,57% din acțiuni, restul fiind deținut de persoane fizice.
În consiliul de administrație se regăsesc Mihaela Andrei (consilier local PNL), Buzu Corneliu din Buzău și Dragomir Cristina-Gabriela din București. Director general este Ursu Carmen, iar Filipescu Liliana din Năvodari ocupă funcția de secretar. Bucur Gabriela Liliana din Constanța este împuternicit.
Mamaia SA oferă facilități de cazare pentru vacanțe și perioade scurte de ședere, având mai multe puncte de lucru, dintre care unul se află în Mamaia – Zona Castel. De asemenea, compania este acționar în Telegondola-Mamaia SRL și în Turism și Agrement SA din Jurilovca, Tulcea.
În anul 2023, cu un număr de 4 angajați, Mamaia SA a raportat o cifră de afaceri netă de 1.890.100 lei și un profit net de 1.800.247 lei, ceea ce reprezintă o creștere de 16,42% față de anul precedent.
Proiectul „Temelii culturale” și Preluarea Terenului
Restaurarea și amenajarea Palatului Reginei Maria face parte din proiectul „Temelii culturale”. În 2022, Ministerul Culturii a obținut o victorie în instanță împotriva Light System SRL, recâștigând imobilul. Primăria Constanța a adoptat un proiect pentru exercitarea dreptului de preempțiune în vederea achiziționării terenului aferent Palatului Regal, teren ce a fost vândut de Primărie către Light System SRL în 2004.
Aproape 1,5 hectare au fost cumpărate în 2003 la un preț de puțin peste 23 euro/mp, iar aceeași firmă a achiziționat ilegal Palatul Regal pentru 700.000 lei. Acum, Light System SRL solicită 364.376,84 euro fără TVA pentru terenul de peste 15.000 mp, echivalentul a 23,56 euro/mp fără TVA, adică aproximativ 1.821.880 lei fără TVA. Primăria Constanța intenționează să stabilească valoarea de piață a terenului printr-un expert evaluator, iar ulterior, Comisia desemnată de Consiliul Local Municipal va negocia achiziția acestuia. Comisia de negociere va fi condusă de viceprimarul Ionuț Rusu.
Comisia de Negociere pentru Proiecte Locale
Comisia de negociere a fost formată dintr-un grup divers de membri, având reprezentanți din Consiliul Local și funcționari ai municipalității. Din partea Consiliului Local, Cristian Omocea, Daniela Dina, Liviu Merdinian și Florin Cocargeanu sunt membri titulari ai comisiei, în timp ce funcționarii din cadrul municipalității incluși sunt Carmen Mihaela Ispas, Lenuța Petcu, Nicoleta Florescu, Cristina Aldea și Stere Palaș.
Membri supleanți ai comisiei sunt Dan Petre Leu, arhitect șef, alături de consilierii locali Adriana Arghirescu și Florin Tudor, amândoi din PNL, precum și alți funcționari din cadrul municipalității. Până în prezent, comisia de negociere nu s-a întrunit, conform informațiilor disponibile.
Aspecte Legale
Conform Legii 190 din 2018, articolul 7, activitatea jurnalistică beneficiază de anumite excepții de la prevederile Regulamentului GDPR, cu condiția respectării unui echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
Informațiile prezentate sunt considerate de interes public și au fost obținute din surse deschise. Aceasta subliniază importanța transparenței și accesibilității datelor pentru comunitate.