Un bărbat din Constanța, condamnat la 17 ani de închisoare pentru tentativă de omor calificat, a fost implicat într-o altercație în penitenciar și a provocat scandal din cauza restricțiilor de acces în curte.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 169

Sursa foto:

0:00

Paul Vasile, condamnat la 17 ani de închisoare pentru tentativă de omor calificat

Recent, Paul Vasile a fost condamnat la 17 ani de închisoare cu executare pentru tentativă de omor calificat. După ce a ajuns în penitenciar, el a fost supus unei evaluări din partea Comisiei de Disciplină, deoarece a agresat un alt deținut. Ca urmare a acestui incident, i-au fost restricționate mai multe drepturi, iar Vasile a contestat această decizie în instanță. De asemenea, a fost sancționat anterior pentru comportament violent, inclusiv pentru că a spart o cană în urma nemulțumirilor legate de neacordarea unei plimbări în curte.

Detalii despre condamnare

Decizia Tribunalului Constanța, pronunțată pe 23 octombrie 2023, a fost confirmată definitiv pe 21 martie 2024 de Curtea de Apel Constanța. Condamnarea a fost generată de un incident grav petrecut în noaptea de 15 spre 16 septembrie 2022, când, aflându-se sub influența alcoolului, Paul Vasile și-a agresat concubina. Victima a suferit multiple leziuni, inclusiv fracturi costale și o splină ruptă, ceea ce a pus viața acesteia în pericol.

Investigarea și acuzațiile

În urma incidentului, Paul Vasile a fost cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia pentru loviri și alte violențe. O expertiză medico-legală a confirmat gravitatea leziunilor suferite de victimă, ceea ce a dus la schimbarea încadrării juridice a faptei în tentativă de omor. Cazul a fost ulterior preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, ceea ce a dus la stabilirea acuzației de tentativă la omor calificat. Vasile are antecedente penale, fiind cunoscut anterior pentru o agresiune similară, în care a înjunghiat o persoană.

Contestația împotriva sancțiunilor disciplinare

După condamnare, Paul Vasile a fost transferat la Penitenciarul Poarta Albă. Pe 18 aprilie 2024, el a depus o contestație la Judecătoria Medgidia pentru a contesta sancțiunea primită de la Comisia de disciplină a penitenciarului, care a constat că, pe 10 martie 2024, a agresat un alt deținut. Victima a fost îngrijită medical, iar Paul Vasile a fost sancționat cu suspendarea dreptului de a primi și cumpăra bunuri, cu excepția celor necesare igienei personale, pe o perioadă de două luni. Judecătoria Medgidia a respins contestația formulată de el, menținând astfel sancțiunea impusă.

Sentință Judecătorească Definitivă

Un individ a fost obligat să plătească suma de 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare, conform unei hotărâri definitive pronunțate în ședință publică pe data de 12 septembrie 2024, conform minutei judecătorești.

Comportament Inadecvat în Penitenciar

Acesta nu este primul incident în care persoana respectivă a fost sancționată. Anterior, a provocat distrugerea intenționată a unei căni, nemulțumit fiind că nu i s-a permis să efectueze programul de plimbare într-o anumită curte. Acest comportament a dus la tulburarea liniștii în secția de deținere.

Prin acțiunile sale, petentul a împiedicat desfășurarea normală a activităților din penitenciar, iar pentru a-l calma a fost necesar un timp de aproximativ 15 minute, perioadă în care nu s-au putut realiza alte activități.

Distribuie acest articol