Ansamblul Monumental „Calea Eroilor“, creat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu, împreună cu „Frontierele Imperiului Roman – Dacia“, au fost incluse în patrimoniul mondial UNESCO.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 1.4k

0:00 Înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO Ansamblul Monumental „Calea Eroilor“ din Târgu Jiu, creat de Constantin Brâncuși, împreună cu „Frontierele Imperiului Roman – Dacia“, au fost incluse duminică, 28 iulie, în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Această decizie a fost adoptată prin consens de către Comitetul Patrimoniului Mondial în cadrul celei de-a 46-a sesiuni, desfășurată […]

0:00

Înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Ansamblul Monumental „Calea Eroilor“ din Târgu Jiu, creat de Constantin Brâncuși, împreună cu „Frontierele Imperiului Roman – Dacia“, au fost incluse duminică, 28 iulie, în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Această decizie a fost adoptată prin consens de către Comitetul Patrimoniului Mondial în cadrul celei de-a 46-a sesiuni, desfășurată la New Delhi, India, între 21 și 31 iulie 2024.

Dosarul de nominalizare pentru „Calea Eroilor“

Dosarul de nominalizare al Ansamblului Monumental „Calea Eroilor“ a fost reînaintat de România în 2018, ca urmare a eforturilor Guvernului Român, după ce un prim dosar a fost retras în 2015. Începând din 2022, această temă a fost abordată de un grup de lucru interinstituțional, inițiat de Ministerul Afacerilor Externe, menit să coordoneze eforturile de promovare a dosarelor naționale la UNESCO.

„Calea Eroilor“ este un ansamblu sculptural realizat între 1937 și 1938, format inițial din Coloana fără Sfârșit, dedicată eroilor căzuți în 1916 pe malul Jiului, și Poarta Sărutului, fiind completat cu Masa Tăcerii, înconjurată de 12 scaune rotunde și alte 30 de scaune cu tăblia pătrată, toate așezate direct pe pământ, oferind un soclu natural. Această operă sculpturală marchează un moment important în Istoria Artei Moderne, în special în domeniul sculpturii monumentale și al artei publice.

Nominalizarea „Frontierele Imperiului Roman – Dacia“

Nominalizarea „Frontierele Imperiului Roman – Dacia“ este cea mai complexă pregătită până acum de România pentru Lista Patrimoniului Mondial. Dosarul, depus în 2023, cuprinde 285 de componente, printre care castre legionare și auxiliare, așezări civile, castre temporare și turnuri, propuse atât individual, cât și în grupuri ce includ alte elemente de fortificație. Acestea sunt distribuite pe o distanță de peste 1.000 de kilometri, în 123 de unități administrativ-teritoriale din 16 județe ale țării.

Extinderea patrimoniului românesc

Noile înscrieri completează lista patrimoniului românesc în cadrul UNESCO, care include în prezent alte nouă obiective de patrimoniu cultural și natural. Acestea sunt: Delta Dunării (1991), Sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993), Biserici din Moldova (1993, 2010), Mânăstirea Hurezi (1993), Cetățile dacice din Munții Orăștiei (1999), Centrul Istoric Sighișoara (1999), Biserici de lemn din Maramureș (1999), Pădurile seculare și virgine de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei (2017) și Peisajul cultural minier Roșia Montană (2021).

Distribuie acest articol