Mai multe zone din Constanța sunt afectate de lipsa apei! Iată stadiul lucrărilor RAJA.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 185

Sursa foto:

0:00

Lucrări RAJA pentru Modernizarea Sistemului de Alimentare cu Apă

Începând din noaptea trecută, echipele RAJA au demarat lucrările programate între 18 și 20 septembrie 2024, în cadrul proiectului CL 34, ce presupune investiții de aproximativ 38 milioane lei. Aceste lucrări sunt realizate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) și prin Contractul de Servicii pentru optimizarea distribuției sistemelor de alimentare cu apă (PBSC).

În total, 23 de echipe de intervenție acționează în 17 puncte de lucru, echipate cu utilaje necesare pentru a realiza căminele pentru vane de legătură și a sectoriza sistemul. În prezent, se lucrează la cuplarea noilor tronsoane de magistrale cu diametrul de 500, 600 și 800 mm. Această etapă a fost îngreunată de dificultățile întâmpinate în golirea magistralelor, din cauza dimensiunilor și lungimii acestora.

Echipele de lucru au montat vane pentru a sectoriza sistemele și pentru a opri apa, facilitând astfel operațiunile de sudură. Deși intervențiile sunt complexe, lucrările decurg conform planului. În acest moment, se efectuează sudura instalației existente pentru a îmbina componentele și armăturile, precum și montarea vanelor de legătură și a debitmetrelor pentru reglarea presiunii.

Zonele cu Cele Mai Intensive Lucrări

Cele mai complicate lucrări au loc la intersecția bulevardului Aurel Vlaicu cu strada Caraiman, la intersecția bulevardului I.C. Brătianu cu strada Dezrobirii și pe strada Steagului, la intersecția cu strada Răsuri. Aceste intervenții sunt esențiale pentru asigurarea unei alimentări cu apă de calitate, reducând riscurile de avarii și asigurând continuitatea furnizării apei potabile.

Conductele înlocuite aveau o vechime de aproximativ 60 de ani și au suferit numeroase avarii, care au dus la întreruperea furnizării apei pentru abonați. De asemenea, degradarea acestor tronsoane, împreună cu creșterea debitului de apă în sezonul estival, prezenta riscuri de avarii majore care ar fi putut afecta semnificativ alimentarea cu apă.

Reluarea Furnizării Apei

După finalizarea lucrărilor, se vor efectua manevrele de vane, iar reluarea furnizării apei va fi realizată treptat în fiecare zonă afectată, ținând cont de topografia rețelei și de consumurile înregistrate. Datorită dimensiunii rețelei și numărului mare de utilizatori, procesul de atingere a presiunii optime necesare pentru furnizarea apei va dura între 6 și 9 ore.

În prezent, abonații din localitățile Cumpăna, Lazu, Agigea și Eforie Nord, precum și cei din municipiul Constanța, din cartierele Palas, Industrială, Brătianu, Medeea, CET, Viile Noi, Sere, Anda, Km 4, Km 4-5, Km 5, Veterani, Faleză Sud, Far, Abator, Gară, Icil, Balada, Casa de Cultură, Inel I, Inel II, Coiciu, Compozitori, Baba Novac cu Halta Traian și din zonele comerciale Vest și Constanța Sud, se confruntă cu lipsa apei.

Atenționăm abonații din zonele afectate că, din cauza manevrelor de golire și umplere a sistemului de alimentare cu apă potabilă, pot apărea modificări ale calității apei, în special în ceea ce privește turbiditatea și culoarea. În astfel de situații, se recomandă…

Atenționare privind consumul de apă

Reprezentanții RAJA au emis un avertisment important cu privire la utilizarea apei. Aceștia recomandă evitarea consumului de apă pentru băut și utilizarea acesteia exclusiv în scopuri casnice și menajere, până când situația se va îmbunătăți și apa va fi limpezită.

Distribuie acest articol