Calendarul ortodox pentru 20 septembrie 2024: Descoperă sărbătoarea zilei.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 134

Sursa foto:

0:00

Pomenirea Sfântului Marelui Mucenic Eustatie și a familiei sale

În data de 20 a acestei luni, se sărbătorește pomenirea Sfântului Marelui Mucenic Eustatie, împreună cu soția sa Teopista și cei doi fii ai lor, Agapie și Teopist. Eustatie, pe numele său originar Placid, a fost general al armatei romane în vremea împăratului Traian, în jurul anului 100. Deși provenea dintr-o familie bogată și era păgân, el se distingea prin virtuțile sale, în special prin generozitatea față de cei nevoiași.

Dumnezeu, văzând buna sa intenție, i-a revelat adevărul într-un mod asemănător cu cel în care s-a arătat Apostolului Pavel. Într-o zi, în timp ce se afla la vânătoare, Placid a văzut un cerb care, fugind, a scos la iveală între coarnele sale o Cruce strălucitoare, mai luminoasă decât soarele. Pe această Cruce era reprezentat chipul lui Hristos, care i-a adresat cuvintele: „O, Placide! De ce mă prigonești? Eu sunt Hristos, pe care tu îl cinstești fără să știi, prin faptele tale bune.” Uimit, Placid a căzut de pe cal și a rămas inconștient timp de câteva ore.

Hristos i s-a arătat din nou, întărindu-i credința și explicându-i că El este Dumnezeu, Creatorul cerului și al pământului, care s-a întrupat din dragoste pentru omenire. Astfel, Placid a crezut cu toată inima și s-a botezat alături de întreaga sa familie, primind numele de Eustatie. Soția sa a fost numită Teopista, iar copiii lor Agapie și Teopist.

Dumnezeu i-a apărut din nou lui Eustatie, anunțându-l că va suferi încercări mari din partea diavolului, dar că Harul său îl va însoți. Eustatie a îndurat, într-adevăr, nenumărate încercări, pierzându-și averea, fiind forțat să plece în exil, iar soția și copiii săi fiind capturați de fiare sălbatice.

În acea perioadă, barbarii au invadat teritoriile romane, iar împăratul nu a găsit un căpitan capabil să le facă față. Atunci, și-a amintit de Eustatie, de curajul și isprăvile sale, și l-a chemat la curte, restituindu-i averea și titlurile aristocratice. Eustatie a condus oștile romane, învingând barbarii și, la întoarcerea sa la Roma, a descoperit că soția și copiii săi fuseseră protejați de Harul lui Dumnezeu datorită credinței sale.

Noul împărat, Hadrian, i-a restituit lui Eustatie cinstea de odinioară, dar i-a cerut să aducă jertfă idolilor pentru victoriile obținute. Eustatie a răspuns că acea victorie s-a datorat exclusiv lui Hristos, nu idolilor. Această declarație l-a înfuriat pe împărat, care a ordonat ca Eustatie și familia sa să fie aruncați să fie devorați de fiare sălbatice. Totuși, fiarele nu s-au atins de ei, iar în cele din urmă au fost aruncați într-un cazan de aramă.

Pomenirea Sfinților Mucenici

În această zi, se sărbătoresc Sfinții Mucenici care și-au încredințat sufletele lui Dumnezeu, fiind mistuiți de foc, fără ca acesta să le afecteze trupurile. Această minune a stârnit uimirea păgânilor și bucuria creștinilor, care au recunoscut că harul divin se află în trupurile acestor sfinți, lăsate ca mângâiere pentru credincioși.

Pomenirea Sfinților Părinți Ipatie și Andrei

De asemenea, astăzi se face pomenirea Sfinților Părinți și Mărturisitori Ipatie, episcopul, și Andrei, preotul, originari din Lidia. În copilărie, aceștia au început să studieze și, pe parcurs, Ipatie a ales călugăria, iar Andrei a devenit propovăduitor al Bisericii. Ei s-au distins nu doar prin posturi, privegheri și rugăciuni, ci și prin smerenie și dragoste. Episcopul din Efes i-a recunoscut și l-a hirotonit pe Ipatie episcop, și pe Andrei prezbiter.

Persecuția sub Împăratul Leon

Împăratul Leon, cunoscut pentru ura sa față de sfinți, a aflat despre aceștia și a ordonat arestarea lor. După ce i-au întemnițat, a dispus să le fie îndepărtate pieile capului și a ars icoanele sfinte de pe aceste capete. De asemenea, le-a uns bărbile cu smoală și i-a purtat prin oraș înainte de a-i ucide în zona Zirolofului, lăsându-le trupurile să fie mâncate de câini.

Pomenirea altor sfinți

În această zi, se mai face pomenirea Sfinților Martin, Episcop de Roma, și Maxim cel Înțelept, precum și a Sfinților Anastasie, Teodor și Euprepie, ucenici ai Sfântului Maxim. De asemenea, se pomenesc Sfinții Mucenici Artemidor și Taleleu, Cuviosul Meletie, episcopul Ciprului, marele Ioan Egipteanul și Sfântul nou mucenic Ilarion Criteanul, care, originar din Creta, a mărturisit credința în Hristos la Constantinopol în anul 1804, primind moartea prin sabie.

Cu ajutorul rugăciunilor lor sfinte, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.

Distribuie acest articol