„Poveștile cetății Tomis și ale orașului Constanța”, o lucrare detaliată despre monumentele de patrimoniu moștenite de urbea de la malul mării.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 161

Sursa foto:

0:00

Lansarea volumului „Poveștile cetății Tomis și ale orașului Constanța”

Astăzi, 20 septembrie, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, începând cu ora 15:00, Cristian Cealera și Auris Luca își vor lansa noul volum intitulat „Poveștile cetății Tomis și ale orașului Constanța”.

Evenimentul editorial are loc în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului și este organizat de Asociația Dobrogea de Patrimoniu, cu sprijinul companiei IULIUS, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Colegiul Național de Arte „Regina Maria” din Constanța.

Despre carte

Volumul „Poveștile cetății Tomis și ale orașului Constanța” a fost publicat în acest an la Editura MEGA din Cluj-Napoca. Lucrările au beneficiat de contribuțiile lui Alexandru Luca, editor, Dușa Udrea, redactor, și elevii de la Secția Arhitectură a Colegiului Național de Arte „Regina Maria” din Constanța și de la Liceul Teoretic „Traian” din Constanța, care au realizat ilustrațiile incluse în cele 62 de pagini ale cărții, sub coordonarea profesorului arh. Andrei Beșcucă.

Cartea explorează moștenirea culturală și istorică a strămoșilor, evidențiind monumentele de patrimoniu care trebuie cunoscute, protejate și promovate.

Cuprinsul cărții

Cuprinsul volumului este structurat astfel:

  • Prefață (pagina 7)
  • A fost, odată, Cetatea Tomis (pagina 10)
  • Clădirile de patrimoniu din Constanța, moștenirea lăsată de etnicii de odinioară (pagina 22)
  • Bibliografie selectivă (pagina 63)

Cartea include o prefață semnată de arhitectul Radu Cornescu, care subliniază importanța istoriei construcțiilor din Constanța, începând cu anticul Tomis și continuând până în perioada interbelică. El abordează, de asemenea, necesitatea restaurării clădirilor de patrimoniu, afirmând că „valoarea estetică și istorică a monumentului se bazează pe respectul față de elementele de sculptură, pictură sau decorație, care sunt parte integrantă din monument. Conservarea lor impune o întreținere constantă.”

Radu Cornescu consideră că acest volum poate fi văzut ca o carte-manifest adresată instituțiilor de cultură și autorităților locale, îndemnându-le să inițieze demersuri pentru a include aceste „bijuterii” ale orașului în Lista Monumentelor Istorice, fiecare având valori arhitecturale și memorialistice deosebite.

Monumente de patrimoniu prezentate

Volumul detaliază monumente de patrimoniu cu rădăcini în vremuri milenare, incluzând construcții semnificative moștenite de la strămoși. Printre acestea, autorii menționează: Zidul de incintă al Cetății Tomis, Edificul Roman cu Mozaic, Mormântul pictat de tip hypogeu și Amfiteatrul antic.

În partea a doua, care este cea mai complexă, sunt prezentate monumente precum: Farul Genovez, Biserica Greacă Metamorphosis, Casa Alleon, Hotelul Carol, Catedrala Ortodoxă Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Primul Palat Comunal (actualul sediu al Muzeului de Artă Populară), Casa Hrisicos, Palatul Regal, Cazinoul Comunal, Hotelul Palace, Casa Embiricos, Gara Maritimă din Portul Constanța, și altele.

Despre Cristian Cealera

Cristian Cealera, născut pe 16 iulie 1974 în Techirghiol, a urmat cursurile Școlilor Generale 12 și 25 și a absolvit Liceul „Decebal“ din Constanța în 1992. Deși începuturile sale nu au fost legate direct de studiul istoriei, a optat pentru o carieră în drept, absolvind Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu“ din București, cu o specializare în Criminalistică. După terminarea studiilor, a efectuat stagiul militar și a lucrat timp de trei ani ca jurist la o societate comercială din Mangalia.

Cariera în presă

În anul 2001, Cristian Cealera a pătruns în lumea presei, având o carieră de 15 ani în diverse publicații, inclusiv ZIUA de Constanța, abordând subiecte variate precum Eveniment, Social, Cultură și Sport. De asemenea, a fost angajat la două televiziuni, unde, în calitate de producător și scenarist, a realizat 19 filme documentare despre siturile arheologice din Dobrogea. Continuă să producă filme documentare și să publice materiale dedicate promovării istoriei și culturii din această regiune.

Contribuții literare și academice

Paginile online ale ziarului ZIUA de Constanța conțin numeroase articole scrise de Cristian Cealera despre Dobrogea. El deține un master în Antropologie și Istorie Europeană, obținut la Universitatea „Ovidius“ din Constanța, și în prezent este doctorand la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași. Este autor al seriei de patru volume „Poveștile Mării Negre“, al romanului istoric „La marginea Imperiului – Origini“ și al lucrării „Piața Independenței. Amintiri din ziua aceea“. De asemenea, a colaborat la volumul „Istorii pontice în benzi desenate – Tomis” și a coordonat lucrarea „Dobrogea 145 – de la grecii din Milet la generația Millennials“, toate publicate în perioada 2014-2024.

Auris Luca și contribuțiile sale

Auris Luca, o jurnalistă din Constanța cu peste 20 de ani de experiență, a activat la posturi precum Radio Contact, ProFM România și Radio Sky. Ea este fondatoarea platformei Descoperă Dobrogea, care are ca scop evidențierea istoriei regiunii dintre Dunăre și mare. De asemenea, a înființat Asociația Dobrogea pentru Patrimoniu, care a implementat numeroase proiecte culturale în ultimii trei ani, promovând patrimoniul cultural material și imaterial din Dobrogea.

Evenimentul de lansare

Cristian Cealera și Auris Luca au anunțat lansarea volumului „Poveștile cetății Tomis și ale orașului Constanța”, care se aliniază misiunii lor de a aduce în prim-plan istoria și cultura regiunii.

Distribuie acest articol