Profesorul Tasin Gemil sărbătorește o aniversare importantă.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 261

Sursa foto:

0:00

La mulți ani, profesor Tasin Gemil!

Astăzi, 21 septembrie 2024, istoricul Tasin Gemil împlinește 81 de ani. Cu o carieră dedicată studiului istoriei, el a semnat 12 volume de autor, 8 volume ca și coautor și 8 volume în calitate de editor, precum și circa 100 de studii științifice publicate în reviste de specialitate din țară și din străinătate. De asemenea, a realizat peste 60 de recenzii, polemici și note, contribuind semnificativ la dezvoltarea cunoașterii istorice.

Contribuția sa în domeniul istoriei

Profesorul Tasin Gemil este recunoscut pentru lucrările sale academice dedicate istoriei tătarilor din Dobrogea și relațiilor diplomatice din regiunea Mării Negre. Activitatea sa academică a fost esențială în formarea unei imagini clare a comunităților etnice din Dobrogea și a evoluției lor în contextul istoric al României și Europei de Est.

Publicații recente

Cel mai recent volum semnat de Tasin Gemil, intitulat „Un tătar din România. Amintiri, confesiuni, mărturii, evaluări ale unui universitar istoric, fost deputat și ambasador”, abordează relațiile interetnice dintre tătari, turci și români, fiind un studiu bine documentat despre tătari.

Biografia profesorului Gemil

Născut pe 21 septembrie 1943 în Medgidia, Tasin Gemil provine dintr-o familie de origine musulmană. A urmat cursurile unei școli elementare cu predare în limba tătară, apoi a absolvit Liceul Mixt din Medgidia și, ulterior, Facultatea de Istorie-Filozofie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. În iunie 1976, și-a susținut teza de doctorat cu tema „Țările Române în contextul politic internațional” (1621-1672), publicată la Editura Academiei Române în 1979.

Cariera profesională

Cariera sa profesională este vastă, incluzând diverse funcții precum profesor la Liceul Eforie Sud, cercetător științific la Institutul de istorie și arheologie „A.D. Xenopol” din Iași, arhivist principal la Direcția Generală a Arhivelor Statului și profesor universitar la Universitatea „Ovidius” din Constanța. De asemenea, a fost ambasador al României în Azerbaidjan și Turkmenistan, având un impact semnificativ în domeniul relațiilor internaționale.

Activitatea comunitară și politică

Tasin Gemil a fost, de asemenea, activ în viața comunității, fiind fondator și primul președinte al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România. A ocupat funcția de deputat în Parlamentul României și a fost secretar al Comisiei permanente pentru învățământ, cercetare științifică, tineret și sport.

În concluzie, profesorul Tasin Gemil a contribuit semnificativ la studiul istoriei și la promovarea valorilor culturale, având un impact durabil asupra comunității și a domeniului său de expertiză. La mulți ani, Tasin Gemil!

Activitate Politică și Diplomatică

În perioada 1991-1992, a fost membru al Adunării Parlamentare a NATO. Ulterior, între 1993 și 1996, a făcut parte din delegația permanentă a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (AP-OCMN). O adeverință emisă de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, datată 26 noiembrie 2009, confirmă că lui Tasin Gemil „nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securității”.

Contribuții Științifice, Culturale și Diplomatice

Tasin Gemil este autorul a 12 volume, coautor al altor 8 și editor al 8 volume, având în plus circa 100 de studii științifice publicate în reviste de specialitate, atât naționale, cât și internaționale. De asemenea, a realizat aproximativ 60 de recenzii, polemici și note bibliografice. A participat la mai mult de 100 de conferințe științifice, atât în țară, cât și în străinătate, și a publicat câteva sute de articole și interviuri în diverse ziare. A contribuit cu peste 200 de emisiuni radio și TV, acumulând mai mult de 60 de ore de emisie.

În calitate de ambasador român, a redactat aproximativ 1500 de documente diplomatice. A fost inițiatorul și organizatorul a peste 30 de reuniuni științifice și culturale, atât pe plan național, cât și internațional. A fondat și condus mai multe asociații științifice și culturale, printre care „Asociația Cultural-Științifică România-Turcia” și „Asociația Oamenilor de Știință și Cultură Turco-Tătari din România”. De asemenea, a ocupat funcții de vicepreședinte în Liga Română de Prietenie cu Lumea Arabă și în Societatea Europeană a Mării Negre, printre altele. A fost redactor șef al „Revistei Române de Studii Eurasiatice” și al revistei „Studia et Documenta Turcologica”.

Recunoaștere și Studii Dedicat

Colegii săi de breaslă i-au dedicat două volume de studii științifice, cu ocazia împlinirii vârstei de 60 de ani și 70 de ani, recunoscându-i contribuțiile semnificative în domeniul istoriei și diplomației.

Domenii de Cercetare

Printre domeniile de cercetare preferate se numără istoria relațiilor româno-otomano-tătare, precum și istoria, cultura și situația actuală a popoarelor din lumea turcică, inclusiv Turcia, Asia Centrală, Crimeea, Caucaz și regiunea Volga-Ural.

Titluri și Premii

Tasin Gemil este membru corespondent al Societății Turce de Istorie din Ankara din 1988 și a primit numeroase premii și distincții, inclusiv premiul „Nicolae Iorga” al Academiei Române în 1991 și premiul „Radu Rosetti” în 1993. A fost declarat cetățean de onoare al municipiului Medgidia din 1999 și profesor onorific al Universității Internaționale din Baku din 2001. Alte distincții includ titlul „Prieten al Azerbaidjanului” și recunoașteri din partea Academiei de Științe a Republicii Tatarstan și a Centrului Cultural Turc „Yunus Emre” din București.

În 2013, a primit titlul de „Senator de onoare” al Institutului Cultural Român pentru contribuția sa în promovarea culturii române. De asemenea, a fost decorat cu medalia de argint „Pentru Merite în Știință”.

Contribuțiile unui Istoric Remarcabil

Academia de Științe a Republicii Tatarstan din Federația Rusă a recunoscut meritele unui istoric român prin acordarea titlului de „Membru onorific” în 2013. În 2015, acesta a devenit „Membru onorific” al Academiei Oamenilor de Știință din România, iar în 2016 a fost distins cu titlul de „Membru străin” al Academiei de Științe a Republicii Tatarstan.

Referințe Importante

Contribuțiile sale sunt documentate în diverse lucrări de specialitate, inclusiv în Enciclopedia Istoriografiei Românești, publicată de Editura Științifică și Enciclopedică în 1978, și în diverse volume de referință despre personalitățile României contemporane. De asemenea, Dicționarul Enciclopedic și Dicționarul Personalităților Turco-Tătare din România menționează realizările sale remarcabile.

Lucrări și Publicații

Istoricul a participat la elaborarea mai multor lucrări de specialitate, cum ar fi studiul „Asociația din România a Junilor turci” publicat în AIIAI, VII în 1970, și „Din relațiile moldo-otomane în primul sfert al secolului al XVI-lea” în 1972. A abordat teme precum tratatele de pace ottomano-polonene din secolul XVII și a realizat analize asupra lucrării „L’Histoire Ottomane” de Demetre Cantemir.

De asemenea, a publicat lucrări în reviste internaționale, cum ar fi RESEE, unde a discutat despre politica europeană a Porții Otomane în secolul XVII.

Distribuie acest articol