Vernisajul Expoziției „Fenomenul Pitești” la Sighet
Pe 6 august, la ora 14:00, va avea loc vernisajul expoziției „Fenomenul Pitești. Adevărata față a comunismului în România” la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței Sighet, situat pe strada Corneliu Coposu, numărul 4, în Sighet.
Perioada de desfășurare a expoziției
Expoziția va fi deschisă publicului între 6 august și 6 octombrie 2024. Aceasta este organizată în colaborare cu Memorialul Închisoarea Pitești și Muzeul Național Brukenthal.
Conținutul expoziției
Expoziția itinerantă se va desfășura în limba română și engleză, oferind o cronologie detaliată a Fenomenului Pitești, care a inclus acțiuni violente în cadrul penitenciarului Pitești. Vizitatorii vor putea observa obiecte originale din perioada comunistă, precum mobilier de celulă, zeghe (uniforma deținuților), fișe matricole penale, cărți poștale trimise de deținuții politici familiilor, precum și fotografii rare. De asemenea, curatorii au pregătit o secțiune dedicată deținuților din Maramureș care au fost afectați de acest fenomen, precum și un spațiu în care vizitatorii pot împărtăși gândurile și impresiile lor.
Deschiderea oficială a expoziției
Expoziția va fi inaugurată de Andreea Dobeș, muzeograf și gazdă de la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței Sighet, împreună cu Maria Axinte, fondatoarea Memorialului Închisoarea Pitești, și Andreea Corca, co-curatoare și muzeograf de la Muzeul Național Brukenthal.
Recomandări pentru vizitatori
Este important de menționat că evenimentul nu este recomandat copiilor cu vârsta sub 10 ani, din cauza naturii violente a subiectului abordat.
Despre „Fenomenul Pitești”
Expoziția este un proiect realizat de Memorialul Închisoarea Pitești în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal și Penitenciarul București Jilava – Fortul 13. Aceasta ilustrează cronologia acțiunii brutale desfășurate de regimul comunist la Penitenciarul Pitești între 1949 și 1951. Cunoscută sub denumirile de „Fenomenul Pitești”, „Experimentul Pitești” sau „reeducarea prin tortură”, această formă sistematică de tortură a fost aplicată studenților anticomuniști, având ca scop principal obținerea de informații pentru arestarea altor opozanți ai regimului. Această acțiune neagră a avut loc la Pitești între noiembrie 1949 și mai 1951, unde peste 600 de studenți au fost supuși torturilor, extinzându-se în alte penitenciare începând cu primăvara anului 1950, unde alte câteva sute de deținuți politici au fost, de asemenea, torturați.