Creșterea debitului Dunării la intrarea în țară
Debitul Dunării la intrarea în România, în secțiunea Baziaș, va înregistra o creștere pe parcursul săptămânii viitoare, ajungând la 8.300 mc/s. Această valoare depășește semnificativ media multianuală a lunii septembrie, care este estimată de hidrologi la 3.800 mc/s. Prognoza a fost elaborată de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) și este valabilă până pe 28 septembrie 2024.
Informații despre debitele Dunării
Conform hidrologilor, debitele Dunării vor continua să crească și în aval de Porțile de Fier. Sâmbătă, debitul a fost de 5.700 mc/s, în condițiile în care în data de 13 septembrie acesta era de doar 2.200 mc/s. De asemenea, în aval de Porțile de Fier, debitele au crescut pe sectorul Gruia – Galați, dar au scăzut pe sectorul Isaccea – Tulcea.
Estimări privind viitura
Viitura de pe Dunăre este așteptată să ajungă în România în jurul datei de 28-29 septembrie, însă debitele maxime la intrarea pe teritoriul românesc vor fi semnificativ mai mici, având în vedere că la Budapesta s-au înregistrat 8.200 mc/s, în scădere față de prognozele anterioare.
Pregătiri pentru intervenție
Echipele de intervenție ale Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR) au început pregătirile, umplând mii de saci cu nisip, dintre care o parte au fost deja transportați în apropierea sectorului românesc al Dunării. De asemenea, se preconizează montarea unor mirele hidrometrice în zilele următoare, pentru a monitoriza nivelul apei.
Prognoza pentru râurile interioare
În ceea ce privește râurile interioare, prognoza pentru săptămâna viitoare indică o tendință generală de scădere a debitului mediu zilnic. Totuși, în sudul țării, debitele vor rămâne relativ constante. Există posibilitatea unor creșteri izolate de niveluri și debite în a doua parte a intervalului de prognoză, pe unele râuri mici din zonele de deal și de munte, mai ales în vestul țării, ca urmare a precipitațiilor prognozate.
Capacitatea amenajării hidroelectrice
Reprezentanții Hidroelectrica au declarat că amenajarea hidroenergetică Porțile de Fier este pregătită pentru a prelua și a tranzita viitura generată de precipitațiile căzute în bazinul hidrografic al Dunării.