Frații Vladigerovi, Konstantin și Alexander „Locația aceasta este mistică! Revenim mereu cu mari emoții“

Dobrogea Online

0:00 Concert Emoționant la Castelul Reginei Maria din Balcic Sâmbătă, 4 august, Castelul Reginei Maria din Balcic a fost gazda unui concert deosebit, susținut de frații Vladigerovi, Konstantin și Alexander. Deși sora lor, Ekaterina, care este pianistă, a lipsit de la eveniment, cei doi au reușit să încânte publicul cu interpretările lor muzicale deosebite. Revenirea […]

0:00

Concert Emoționant la Castelul Reginei Maria din Balcic

Sâmbătă, 4 august, Castelul Reginei Maria din Balcic a fost gazda unui concert deosebit, susținut de frații Vladigerovi, Konstantin și Alexander. Deși sora lor, Ekaterina, care este pianistă, a lipsit de la eveniment, cei doi au reușit să încânte publicul cu interpretările lor muzicale deosebite.

Revenirea în Bulgaria cu Emoții

Konstantin și Alexander, care locuiesc în Viena de peste 25 de ani, au împărtășit emoțiile ce îi însoțesc în fiecare vizită în Bulgaria. Aceștia au declarat că se întorc cu bucurie și sentiment de responsabilitate pentru a aduce muzica lor publicului bulgar.

„De fiecare dată, ne întoarcem cu toată dragostea în Bulgaria și cu mari emoții, ca să cântăm pentru publicul de aici și, mai ales, pentru cei care locuiesc pe malul mării. Suntem bucuroși că suntem sănătoși și putem ajunge în Bulgaria“, a afirmat Konstantin Vladigerov, care este compozitor și interpretează la pian, clarinet și voce.

O Legătură Specială cu Locația

Alexander Vladigerov a subliniat importanța locului, menționând că „la Castelul Reginei Maria este un duh special, este un loc perfect magnetic“. El a adăugat că acest loc reunește emoțiile publicului și îmbină arta cu natura, creând o atmosferă unică.

Moștenirea Muzicală a Familiei Vladigerov

Frații Vladigerovi se mândresc cu moștenirea muzicală a familiei lor, fiind nepoții compozitorului Pancho Vladigerov. „Suntem fericiți și mândri că suntem nepoții lui Pancho Vladigerov. Este o mare mândrie și onoare pentru noi să ducem mai departe moștenirea muzicală a bunicului și tatălui nostru. În același timp, este și o mare responsabilitate. Avem o istorie de familie de 130 de ani de muzică“, a declarat Konstantin.

Pancho Vladigerov, recunoscut ca cel mai influent compozitor bulgar, a avut o strânsă legătură cu George Enescu, întâlnindu-se cu acesta în mai multe rânduri la București.

Un Jazz Optimist și Jucăuș

Deși frații Vladigerovi interpretează lucrări din moștenirea lor familială, ei aleg adesea să se distreze și să ofere publicului un jazz optimist și îndrăzneț, plin de inspirație și energie jucăușă.

Trio-ul Vladigerov continuă astfel să răspândească muzica din cele trei generații ale celei mai faimoase familii muzicale din Bulgaria, oferind publicului o experiență artistică de neuitat.

O Familie Remarcabilă din Bulgaria

În Bulgaria, o familie deosebită a lăsat o amprentă semnificativă în domeniul muzicii: Bunicul Pancho Vladigerov, fiul său Alexander Vladigerov și nepoții Ekaterina, Alexander și Konstantin. Această dinastie muzicală continuă să inspire și să influențeze generații de artiști.

Alexander Vladigerov – Moștenitorul Talentului Muzical

Alexander Vladigerov, născut în 1933 la Sofia, a fost un compozitor și dirijor talentat, activ între 1933 și 1993. A urmat studii la Academia de Stat de Muzică din Sofia, unde a studiat compoziția sub îndrumarea profesorilor Pancho Vladigerov și Parashkev Hadjiev, precum și dirijatul cu Vladi Simeonov. În 1960, s-a perfecționat în dirijat cu Natan Rahlin, un cunoscut dirijor al Filarmonicii din Kiev.

De-a lungul carierei sale, Vladigerov a obținut numeroase premii la competiții de compoziție. A fost distins cu o medalie de aur la Festivalul Mondial al Tineretului de la Varșovia în 1955, precum și cu o medalie de bronz la Moscova. În 1958, a preluat conducerea mai multor orchestre din Bulgaria, inclusiv Orchestra Simfonică din Plovdiv și Filarmonica Rousse.

Pancho Vladigerov – Un Compozitor Legendă

Pancho Vladigerov, născut în 1899 și decedat în 1978, este considerat cel mai influent compozitor bulgar din istorie. El a fost pionier în integrarea elementelor muzicii populare bulgare în tradiția muzicală europeană. Originar din Zurich, a crescut în orașul Shumen, unde a început să studieze muzica sub îndrumarea lui Dobri Hristov.

După moartea tatălui său, Haralan, familia s-a mutat la Sofia, unde Pancho a continuat să-și dezvolte abilitățile muzicale. A studiat la Academia der Künste, iar lucrările sale au fost recunoscute cu Premiul Mendelssohn pentru creațiile sale remarcabile.

În 1920, Pancho Vladigerov s-a mutat la Berlin, unde a lucrat ca director muzical la Deutsches Theater, câștigând recunoaștere internațională. În 1932, s-a întors în Bulgaria, devenind profesor la Academia Națională de Muzică, care îi poartă numele și astăzi. A fost un lider în dezvoltarea muzicii contemporane bulgare și a influențat profund generațiile viitoare de compozitori.

Impactul Muzicii lui Vladigerov

Muzica lui Pancho Vladigerov a fost apreciată de personalități de renume, precum Richard Strauss și Dmitri Shostakovich, și a fost interpretată de artiști celebri, inclusiv Alexis Weissenberg și David Oistrach. Contribuția sa la muzica bulgară continuă să fie recunoscută și să inspire artiști din întreaga lume.

Concluzie

Familia Vladigerov reprezintă un simbol al excelenței în muzica bulgară, cu o moștenire care se extinde dincolo de granițele țării. Talentul și dedicarea lor au influențat profund cultura muzicală, lăsând o amprentă durabilă în istoria artei.

Cișmeaua Regală și Legătura cu Regina Maria

Pe cișmeaua recent inaugurată se poate citi: “Beți sănătoși din apa limpede de la această cișmea nouă, ridicată cu ajutorul lui Asan Ugli, fiul lui Holed aga.” Regina Maria a ales această cișmea pentru a simboliza celebra Vitezda (Casa Milosteniei) din Ierusalim, un loc unde, în jurul unui bazin de apă, se adunau mulți bolnavi, căutând alinare.

Un Loc de Sărbătoare pentru Regina Maria

Regina Maria obișnuia să sărbătorească zilele onomastice și de naștere chiar în acest loc. În timpul zilei, primea felicitări din partea fetelor de la școala de vară a Asociației Creștine de Fete, iar seara organiza recepții în cinstea participanților la cursele de cai dedicate ei.

Templul Apei – Un Colț Romantic

Templul Apei este considerat unul dintre cele mai romantice locuri din complexul Regal de la Balcic. În trecut, în jurul oglinzii de apă se aflau vase mari de lut și vaze mai mici pline cu flori. Frescele și felinarele au fost păstrate în stilul lor original, iar înalta bancă romană din piatră a devenit un loc de relaxare preferat de turiști.

Priveliști Pitoresști

De la Nimfeum, vizitatorii pot admira intrarea în capela Stella Maris, întreaga grădină Valul Albastru și ruinele pasarelei Castelului, adăugând un farmec aparte acestui loc plin de istorie.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu