Instalație realizată de dr. Lelia Rus-Pîrvan, directorul Muzeului de Artă din Constanța, în cadrul expoziției „Sâni” de la Art Safari București.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 164

Sursa foto:

0:00

Expoziția „Sâni” la Art Safari București

Expoziția „Sâni”, găzduită de Art Safari București, include o instalație creată de Lelia Rus-Pîrvan, artist vizual și profesor la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius”, care ocupă în prezent funcția de director al Muzeului de Artă din Constanța.

Conform analizei conf. univ. dr. Constantin Aslam de la U.N.A. București, Lelia Rus-Pîrvan își explorează feminitatea și experiențele legate de aceasta, precum maternitatea, printr-o lentilă artistică care descoperă dimensiuni emoționale adesea neobservate. Aceasta creează un dialog între condiția femeii și conștiința feministă a artistei, permițându-i să aducă o perspectivă personală și critică, într-o lume artistică complexă ce poate limita originalitatea. Arta sa, ancorată în experiența feminină, reușește să ofere unitate și inovație lucrării sale.

Tematica expoziției

Expoziția îndrăzneață dedicată sânilor analizează modul în care aceștia au fost reprezentați în arta românească de-a lungul timpului. În perioada începutului de secol XX, modelul neoclasic, cu sâni tineri și abia conturați, coexistă cu creații mai inovatoare, influențate de impresionismul francez și secesionismul german. Aceste lucrări prezintă sâni generoși, specifici femeilor mature, utilizând tehnici precum tușele lejere sau impasto, ce sugerează carnalitatea.

În cadrul picturii românești moderne, pot fi observate atât nuduri academice, în care sânii sunt parțial acoperiți, cât și reprezentări mai îndrăznețe, care expun fără reținere formele feminine. De-a lungul timpului, geometrizarea și stilizarea corpului feminin, așa cum se reflectă în lucrările lui Ion Alin Gheorghiu sau Sabin Bălașa, au dus la o dez-erotizare a sânilor, transformându-i în subiecte de reflecție formală.

Lucrări contemporane

Recent, lucrările expuse de artiști precum Roman Tolici, Felix Aftene, Paul Baraka Marat și Ondine Slimovschi adoptă un stil hiper-realist. Acestea explorează imperfecțiunile sânilor (de exemplu, dimensiuni variate sau asimetrie) și conceptualizează idealuri digitalizate, confruntând percepțiile sociale asupra feminității și sexualității.

Detalii expoziție

Expoziția „Sâni” poate fi vizitată la Art Safari București în perioada 6 septembrie – 15 decembrie, oferind o oportunitate unică de a explora diversele abordări artistice ale acestei teme esențiale. Descoperiți cum artiștii contemporani redau o parte semnificativă a corpului feminin!

Distribuie acest articol