Activistii Greenpeace au organizat un protest pe șantierul proiectului Neptun Deep.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 213

Sursa foto:

0:00

Proteste Greenpeace România pe șantierul proiectului Neptun Deep

Activistii Greenpeace România au organizat un protest pe șantierul dedicat proiectului Neptun Deep, situat la capătul conductei Tuzla-Podișor. În contextul în care țara încă se recuperează după inundațiile devastatoare, autoritățile au dat undă verde unui proiect de extracție de gaze care ar putea agrava și mai mult schimbările climatice, având consecințe severe pentru mediu.

Greenpeace România solicită suspendarea imediată a activităților legate de extracția de gaze din Marea Neagră, invocând multiplele riscuri și probleme asociate cu acest proiect. Activistii s-au adunat pe șantierul stației de măsurare și reglare gaze de la Tuzla, unde își exprimă vehement nemulțumirea față de continuarea lucrărilor la Neptun Deep, considerând că procesul de aprobat a fost afectat de complicitatea autorităților române.

„Chiar dacă Neptun Deep nu a obținut toate avizele necesare pentru demararea lucrărilor în largul Mării Negre, observăm cum infrastructura de pe uscat și gazoductul Tuzla-Podișor sunt construite într-un ritm alert. Aceasta este o acțiune care poluează mediul, amenință biodiversitatea, amplifică criza climatică și fenomenele meteo extreme, și întârzie tranziția energetică. Acest proiect duce la distrugerea ireversibilă a Mării Negre, iar noi am venit să semnalăm gravitatea situației, subliniind că nu doar că ne va menține în epoca combustibililor fosili, dar va pune în pericol mediul și sănătatea noastră”, a declarat un reprezentant Greenpeace România.

Impactul asupra biodiversității

Infrastructura offshore a proiectului Neptun Deep are un impact semnificativ asupra două situri Natura 2000. Gazoductul Tuzla-Podișor, cu o lungime de 300 de km, va traversa opt situri Natura 2000, dintre care patru sunt de interes comunitar pentru habitate și alte patru pentru păsări. De asemenea, ruta gazoductului intersectează trei situri Ramsar, toate fiind zone de protecție pentru păsări, unele având statut primar, iar altele secundar.

Distribuie acest articol