Activistii Greenpeace România organizează un protest pe șantierul proiectului Neptun Deep.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 136

Sursa foto:

0:00

Protest Greenpeace România împotriva proiectului Neptun Deep

Activiștii Greenpeace România au organizat un protest pe șantierul proiectului Neptun Deep, situat la capătul conductei Tuzla-Podișor. Într-un comunicat oficial, organizația a subliniat că, în contextul în care România se confruntă cu efectele devastatoare ale inundațiilor, autoritățile și guvernul aprobă un proiect de extracție de gaze care ar putea agrava și mai mult schimbările climatice.

Greenpeace România solicită oprirea imediată a activităților de extracție din Marea Neagră, invocând multiplele riscuri și probleme asociate acestui proiect. La capătul gazoductului Tuzla-Podișor, activiștii au demarat protestul împotriva lucrărilor de la stația de măsurare și reglare gaze, acuzând autoritățile române de complicitate în vicierea procesului de aprobat. Instalarea gazoductului onshore înainte de obținerea tuturor avizelor ridică întrebări serioase cu privire la corectitudinea procesului de aprobat și a instituțiilor implicate.

„Chiar dacă Neptun Deep nu a obținut toate avizele necesare, observăm cum facilitățile de pe uscat și gazoductul Tuzla – Podișor se construiesc rapid. Aceasta este o acțiune care poluează mediul, amenință biodiversitatea și amplifică criza climatică. Aici se conturează distrugerea Mării Negre, iar noi venim să atragem atenția asupra acestui proiect toxic, care nu doar că ne va menține în era combustibililor fosili, dar va pune în pericol mediul și sănătatea noastră”, a declarat Alin Tănase, Coordonator de Campanii în cadrul Greenpeace România.

Impactul asupra mediului

Infrastructura offshore a proiectului Neptun Deep are un impact semnificativ asupra a două situri Natura 2000. Cei 300 de kilometri de gazoduct Tuzla-Podișor vor traversa opt situri Natura 2000, dintre care patru sunt de interes comunitar pentru habitate, iar patru pentru păsări. De asemenea, ruta gazoductului trece prin trei situri Ramsar, toate fiind zone de protecție pentru păsări, unele având statut primar, iar altele secundar.

Greenpeace România a inițiat acțiuni legale împotriva companiilor implicate, inclusiv OMV Petrom și Romgaz, precum și a autorităților locale, pentru nereguli în procesele de aprobat și lipsa de transparență legată de substanțele toxice care ar putea fi deversate în Marea Neagră. În plus, organizația de mediu a lansat o petiție pentru protejarea Mării Negre și oprirea proiectului Neptun Deep, care a adunat deja peste 40.000 de semnături.

Distribuie acest articol