Este posibil să contestezi un contract de întreținere?

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 201

Sursa foto:

0:00

Definiția Contractului de Întreținere

Un contract de întreținere reprezintă un acord prin care o parte, denumită debitor (întreținător), se angajează să ofere prestații necesare îngrijirii și întreținerii unei alte părți sau unei terțe persoane, în schimbul unui capital, care poate fi un bun sau o sumă de bani. De obicei, acest tip de contract se încheie pe întreaga durată de viață a beneficiarului, deși părțile pot stabili o perioadă specifică pentru furnizarea întreținerii.

Caracteristicile Contractului de Întreținere

Contractul de întreținere se încadrează în categoria contractelor care implică transferul dreptului de proprietate, având similitudini cu un contract de vânzare. Totuși, diferența esențială constă în natura prestației oferite de întreținător; în acest caz, obiectul nu este o sumă de bani, ci îngrijirea și suportul acordat beneficiarului. În mod normal, obligația de întreținere trebuie să corespundă standardului de trai pe care beneficiarul l-a avut înainte de semnarea contractului, precum și voinței părților, așa cum este stipulată în clauzele acestuia.

Obligațiile Întreținătorului

Întreținătorul are responsabilitatea de a asigura toate condițiile necesare traiului beneficiarului pe întreaga durată a vieții sale sau pe durata convenită prin contract. Aceasta include furnizarea de hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, servicii de menaj, acces la o locuință adecvată și îngrijiri medicale în caz de necesitate. De regulă, aceste servicii se desfășoară la domiciliul beneficiarului. În cazul decesului beneficiarului pe parcursul contractului, întreținătorul are obligația de a organiza înmormântarea acestuia.

Posibilitatea de Contestare a Contractului

Contractul de întreținere poate fi contestat, la fel ca orice alt act juridic, dacă la momentul încheierii sale nu au fost respectate condițiile esențiale pentru validitatea acestuia, cum ar fi capacitatea de a contracta, consimțământul părților, un obiect determinat și licit, precum și o cauză licită și morală. De asemenea, contractul trebuie să fie autentificat de un notar public pentru a fi considerat valabil.

Cauze Specifice de Contestare

Pe lângă cauzele generale, contractul de întreținere poate fi contestat și pe baza unor motive specifice, cum ar fi neexecutarea fără justificare a obligației de întreținere asumate, comportamentele celorlalte părți care fac imposibilă îndeplinirea contractului conform bunelor moravuri, sau neîndeplinirea obligației de a depune o garanție, atunci când aceasta era cerută. În cazul anulării sau rezoluțiunii contractului, părțile vor fi restituite în situația anterioară încheierii acestuia, ceea ce înseamnă că beneficiarul va recăpăta dreptul de proprietate asupra bunului transmis, fără a fi obligat, în general, să restituie valoarea prestațiilor de întreținere efectuate de către întreținător.

Contestarea de Către Moștenitori

Contractul de întreținere poate fi contestat și de moștenitorii beneficiarului, conform condițiilor menționate anterior. Practica juridică arată că…

Drepturile Debitorului și Întreținerea Imobilelor

În multe situații, debitorul în calitate de întreținător nu oferă îngrijirea necesară creditorului, ceea ce ar face injust ca acesta din urmă să obțină dreptul de proprietate asupra imobilului care a aparținut defunctului. Din acest motiv, legislația permite întreținutului sau, în cazul decesului său, moștenitorilor săi, să solicite rezoluțiunea (desființarea) contractului de întreținere.

Aspecte Legale Ale Rezoluțiunii Contractului

Conform Codului civil, moștenitorii pot solicita instanței rezoluțiunea contractului de întreținere în situația în care aceasta nu a fost cerută de către întreținut în timpul vieții și dacă termenul de prescripție nu a fost depășit. Acest termen este, de regulă, de 3 ani de la data la care a apărut cauza care justifică cererea de anulare sau rezoluțiune a contractului.

Contractul de Întreținere cu Uzufruct Viager

Contractul de întreținere cu uzufruct viager poate fi contestat în aceleași condiții menționate anterior, fie de către beneficiarul întreținerii, fie de moștenitorii acestuia. Acest tip de contract implică transferul dreptului de nudă proprietate asupra unui imobil (casă sau apartament) de la creditor către întreținător, în schimbul asigurării întreținerii, păstrându-se dreptul de uzufruct pentru creditor. Astfel, creditorul are dreptul de a locui și utiliza imobilul respectiv.

Definiția Nudă Proprietate

Nuda proprietate se referă la un drept de proprietate incomplet, restricționat temporar, deoarece uzufructuarul (întreținutul) beneficiază de dreptul de a folosi și locui în bunul în cauză. La decesul uzufructuarului sau în momentul în care întreținutul renunță la dreptul său de uzufruct printr-o declarație notarială, dreptul de nudă proprietate al debitorului – întreținător se reîntregește, devenind astfel un drept de proprietate complet. Dreptul de uzufruct va fi radiat din cartea funciară.

Distribuie acest articol