România a renunțat la o investiție de 1,4 miliarde de euro, ceea ce a dus la pierderea a 8.000 de locuri de muncă.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 114

Sursa foto:

0:00

Avesta Battery and Energy Engineering renunță la fabrica de baterii din Galați

Compania belgiană Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE) a decis să abandoneze planurile de construcție a unei mari fabrici de baterii în Galați. Anunțul vine după ce, anul trecut, ABEE declara intenția de a construi o giga-fabrică de baterii auto în România. Recent, compania a comunicat că a încheiat colaborarea pentru acest proiect și caută noi locații pentru investiții.

Valoarea totală a proiectului ROMVOLT, care urma să se desfășoare în România, se ridica la 1,4 miliarde de euro, având o capacitate de producție estimată de 22 GWh. ABEE se află acum în discuții cu două alte țări pentru a identifica cea mai potrivită locație pentru noua sa fabrică.

Planuri de dezvoltare pentru fabrica de celule avansate

Avesta Holding, cunoscută pentru soluțiile sale inovatoare în domeniul bateriilor și energiei, a anunțat că va construi o nouă fabrică dedicată producției de celule avansate de baterii cu fosfat de litiu și fier (LFP). Această instalație de ultimă generație va avea o capacitate inițială de 5 GWh anual și va sprijini exclusiv Avesta Battery & Energy Engineering (ABEE), BE-Volt și alți parteneri strategici. Pe măsură ce fabrica se va extinde, se estimează că va atinge o capacitate totală de 20 GWh, consolidând poziția ABEE în fruntea revoluției europene a bateriilor.

Factori decisivi pentru alegerea noii locații

Decizia ABEE privind noua locație a gigafabricii va fi influențată de factori precum infrastructura, disponibilitatea forței de muncă și sprijinul guvernamental. Compania își propune să finalizeze alegerea locației în următoarele luni și să demareze construcția într-un interval scurt de timp. Deși ABEE a decis să încheie colaborarea la proiectul din România, compania continuă să exploreze alte opțiuni promițătoare pentru a susține strategia sa de creștere.

Distribuie acest articol