A apărut o schemă de înșelăciune cu voucherele obținute prin reciclarea ambalajelor: un bărbat le-a duplicat și le-a utilizat pentru achiziții, provocând percheziții.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 152

Sursa foto:

0:00

Percheziții în dosarul de înșelăciune și fals

Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, coordonați de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, au efectuat astăzi, 24 septembrie 2024, cinci percheziții domiciliare într-un caz penal complex. Acesta vizează cercetări legate de infracțiuni de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

Investigațiile se concentrează asupra mai multor indivizi care, în perioada iulie – septembrie 2024, ar fi realizat deconturi ilegale la un lanț de magazine de retail alimentar, folosind vouchere SGR (sistem de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile). Aceste vouchere, prezentate cu serii unice, coduri de bare unice și aceleași coduri QR, ar fi fost imitate prin multiplicare, înșelând casierii magazinelor, deoarece conțineau aceleași elemente de identificare cu cele originale, cu scopul obținerii frauduloase de sume de bani.

Conform legislației actuale, comercianții sunt obligați să încaseze de la clienți garanția aferentă produselor ambalate în sistemul SGR și să organizeze puncte de returnare a acestor ambalaje. Garanția este restituită consumatorilor prin vouchere care pot fi preschimbate în numerar sau utilizate la cumpărături.

Prejudiciul estimat de agentul economic care a decontat voucherele falsificate se ridică la aproximativ 300.000 de lei. Urmează ca autoritățile să stabilească participarea fiecărei persoane implicate în cauzarea acestui prejudiciu și răspunderea penală individuală.

Persoanele investigate vor fi conduse la sediul Inspectoratului General al Poliției Române pentru derularea activităților de urmărire penală și luarea măsurilor necesare. Aceste acțiuni beneficiază de suportul specialiștilor din cadrul Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române.

Distribuie acest articol