Inspectorii ITM au realizat controale pentru evaluarea siguranței și sănătății la locul de muncă.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 227

Sursa foto:

0:00

Campania Națională pentru Verificarea Respectării Normelor Legale în Domeniul Muncii

În perioada 17 – 20 septembrie 2024, Inspecția Muncii a implementat o campanie națională menită să evalueze modul în care sunt respectate prevederile legale referitoare la încheierea și executarea contractelor individuale de muncă. De asemenea, campania a vizat respectarea cerințelor minime de securitate și protecție a sănătății lucrătorilor de către angajatorii din sectoarele „Captarea, tratarea și distribuția apei” (Cod CAEN 3600) și „Colectarea și epurarea apelor uzate” (Cod CAEN 3700).

Motivul principal pentru această acțiune a fost riscurile semnificative asociate cu activitățile de captare, tratare și distribuție a apei, precum și colectarea și epurarea apelor uzate, unde pot apărea evenimente grave cu efecte negative asupra sănătății și securității angajaților.

Riscurile Asociate Activităților Verificate

Printre principalele riscuri identificate în aceste domenii se numără:

  • Utilizarea echipamentelor de muncă care pot afecta securitatea și sănătatea lucrătorilor;
  • Utilizarea necorespunzătoare a agenților chimici periculoși;
  • Risc de asfixiere în timpul curățării bazinelor și altor structuri, în lipsa aparaturii de detecție a noxelor;
  • Risc de accidentare din cauza incendiilor sau exploziilor;
  • Risc de accidentare provocat de căderi de la înălțime sau la același nivel;
  • Manipularea de mase grele, care poate conduce la afecțiuni musculo-scheletice;
  • Lucrul în condiții de temperaturi extreme.

Având în vedere aceste riscuri specifice, este esențială atât instruirea adecvată a lucrătorilor, cât și o monitorizare constantă a condițiilor de muncă, pentru a permite o îmbunătățire a securității și sănătății la locul de muncă.

Obiectivele Controalelor

În cadrul acestei campanii, inspectorii au urmărit, în special, respectarea condițiilor de muncă de către agenții economici din grupul țintă, identificarea acestora și verificarea conformității cu reglementările legale. De asemenea, s-a pus accent pe eliminarea neconformităților constatate, prin impunerea de măsuri obligatorii de remediere și aplicarea sancțiunilor contravenționale corespunzătoare. Un alt obiectiv important a fost creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și lucrătorilor cu privire la riscurile de accidentare și pericolele existente în activitatea desfășurată.

Rezultatele Controalelor

În urma acțiunilor de control, au fost verificați 6 angajatori, cu un total de 2728 de angajați. Inspectorii de specialitate din cadrul serviciului de control al securității și sănătății în muncă au constatat că, la unul dintre angajatori, semnalizarea locurilor de muncă era incompletă. Acesta a fost sancționat cu avertisment și a primit măsuri obligatorii pentru remedierea deficienței constatate.

În plus, inspectorii de la serviciul de control al relațiilor de muncă au descoperit că un angajator nu respecta regimul repausului săptămânal, fiind de asemenea sancționat cu avertisment și obligat să remedieze această situație.

Distribuie acest articol